Любопитно

Д-р Драгомир Мирчев трупа летопис за културния живот в Хасково

Д-р Драгомир Мирчев е поканен на Международния фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ във Варна.

Организатор е Славянската литературна и артистична академия, която миналата година го прие за свой член. На литературна вечер, за която Haskovo.info писа, той получи членската си карта от председателя на академията Елка Няголова.

Откриването на фестивала е тази вечер в двора на Археологическия музей в морската ни столица. Празникът ще бъде благословен от Негово Високопреосвещенство Йоан – Варненски и Великопреславски Митрополит, след което ще звучат стихове на всички славянски езици.
Подготвям третата си книга, сподели преди заминаването си д-р Мирчев. Новият сатиричен калейдоскоп ще съдържа стихове, афоризми, епиграми. „Във времена на вълчи нрави/ само вълците са прави“, пише лаконично авторът, чийто най-нови творби са отпечатани в алманаха „Съвременна българска литература и изобразително изкуство-2017“.

Доктор

Най-голяма свобода да изразявам себе си чрез изкуството ми дава литературата, казва д-р Мирчев, работил 37 години във военното и гражданското здравеопазване, 11 години от които в Либия. Три са неговите дипломи за медицински специалности, още по-голям е броят на творческите му интереси. Негови поетични творби са публикувани в централния и местния периодичен печат, литературни алманаси, антологии, сборници, излъчвани са по Националното радио. Превеждан е на руски, сръбски, украински и в Македония.

След първата си самоостоятелна експозиция на живописни платна през 1982 г. д-р Мирчев показва свои картини и фотоси на международни, национални и регионални изложби в Хасково, София, Пловдив, Сливен и други градове. Негови акварели, графики, карикатури, донесли му редица награди, са печатани във вестници и списания.

Д-р Мирчев участва и в голям български музикален проект в Берлин на 3 март тази година. На фона на музика от българския и световния златен фонд мултимедийна композиция показва картини и снимки на хасковлията с многостранни заложби. Спектакълът гостува също в Пловдив и Асеновград. Любопитното е, че в сферата на музиката д-р Мирчев не залага само на импровизацията и на широките си познания, а четвърта година упорито учи пиано.

Доктор

Посетители на различни културни събития в Хасково отдавна са забелязали д-р Мирчев, нарамил камера и фотоапарат. След завръщането си от Либия той се е заел да документира детайлно културния живот в града. Над 200 са вече филмите и фотоалбумите, които са запечатали литературни премиери и четения, концерти, изложби, спектакли – един истински летопис, който д-р Мирчев системно трупа единиствено със свои средства. Създадените кадри могат да се видят в социалните мрежи.

От работилите в различни периоди след 1989 г. кабелни и ефирни телевизии в Хасково едва ли някъде са останали съхранени видеофилми за хасковски събития и личности. Едва ли е останало и нещо ценно от аудиозаписите на някогашното общинско радио, казват познавачи в тази сфера. На този фон усилията на д-р Мирчев да съхрани голяма част от проявите в културната сфера наистина заслужават внимание. Такъв ентусиазъм обаче несъмнено се нуждае от подкрепа.

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button