Хасково

Следят язовирите заради очакваните обилни валежи

Заместник-областният управител Стефка Здравкова алармира кметовете на общини и управителя на Напоителни системи по повод очакваните обилни валежи от тази вечер и през следващите дни, съобщават от областна администрация. Писмото е с гриф „Спешно“.

В писмото се казва, че собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях трябва да регулират и поддържат безопасни водните нива в язовирите и да не допускат аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения. Стриктно трябва да се изпълняват предписанията „Пълно изпразване на язовира“ или „Да се понижи водното ниво до кота „мъртъв обем“, както и предписанията за ограничение на най-високо водно ниво за язовирите, за които има такива предписания от ДАМТН или областните комисии. Трябва още да се осигурят проектната проводимост на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им от свличане на земни маси и плаващи предмети.

При възникване на аварийна ситуация собствениците на язовири са длъжни да предприемат мерки по овладяване на последиците и за ограничаване на риска за хора, метариални ценности и околна среда, като незабавно уведомят ДАМТН, кмета на общината, пожарната и Басейнова дирекция.

Със заповед на кмета на община Хасково Добри Беливанов се въвеждат мерки за предотвратяване и намаляване на риска от бедствия, вследствие наводнения и високи води по поречията на реките и водните обекти в община Хасково.

Заповедта е изпратена до кметовете на селата в общината и наемателите и концесионерите на водни обекти във връзка с получена информация от НИМХ-БАН за очаквани обилни валежи от тази вечер и през следващите дни, както и получено разпореждане от председателя на ДАМТН.

Кметовете на селата трябва да извършват с повишено внимание периодично наблюдение върху състоянието на водните обекти, общинска собственост, да следят за евентуални рискови състояния и на други обекти на територията на съответните кметства, представляващи част от критичната инфраструктура за своевременно оповестяване и провеждане на превантивна и оперативна защита от вредното въздействие на водите.

Наемателите и концесионерите на язовири-общинска собственост също трябва да следят за изпълнение на мерките за безопасна експлоатация и стопанисване на обектите.

Разпоредено е язовирите в региона през пролетно–летния сезон да се поддържат с воден обем от 65-70% и да се извършва постоянно наблюдение. При изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или извършване на ремонтни работи наемателите и концесионерите трябва да уведомят община Хасково, Басейнова дирекция–Пловдив и органите на МВР–Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Василев
Василев
27.06.2018 0:10 0:10

Пълен майтап.Сетила се Мара да се побара.От най-малко седмица се знае за настъпващите валежи.Чиновниците в администрацията си слагат тенекийка на дупето и прехвърлят горещия картоф другиму.Това е тяхно вменено задължение,за което се сещат след дъжд качулка.Водоемите са общ.собственост,речните корита също.Налице е пълно безхаберие,граничещо с престъпна небрежност.Накрая пати обикновения човечец,който е данъкоплаец и оформя заплатите на тези мизерници.

Back to top button