Хасково

Ана Димитрова е новият почетен гражданин на Хасково

Общинският съвет прие главният художествен ръководител на Представителен танцов ансамбъл „Хасково“ Ана Димитрова да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Хасково“.

Предложението бе от група общински съветници. В докладната им е записано, че през 2017 г. се навършиха 40 г. от създаването на един от най-престижните ансамбли за народни танци „Хасково“. Създател и главен художествен ръководител и до днес е Ана Димитрова.

Димитрова е родена в село Елшица, Панагюрско. Започва танцовата си кариера още като ученичка в Пионерски дом – Пазарджик. По-късно е танцьор в Държавен ансамбъл „Пазарджик“. Само за три години тя успява да придобие степен първа солистична категория и продължава да танцува там. В Хасково пристига, за да учи в Института за културно-просветни кадри. Веднага е поканена за помощник-ръководител на ансамбъл „Китна Тракия“ от ръководителя на ансамбъла Тодор Стоянов.

Ана Димитрова специализира „Хореография на танцови състави“ в Академията за музикално и танцово изкуство. За две години ръководи танцов състав при Пионерски дом – Хасково. Веднага след това създава танцов състав „Чавдарче“ към читалище „Проф. д-р Асен Златаров“. От 1977 г. до сега е главен художествен ръководител на ансамбъла, който през 1986 година сменя името си на Ансамбъл „Хасково“.

По време на творческата си кариера Ана Димитрова е възпитала в патриотичен дух и любов към българските фолклорни традиции хиляди хасковски деца. Поколения хасковлии свързват завинаги живота си с българския фолклор, благодарение на нейната работа.

Ансамбъл „Хасково“ е емблема на града ни, която повече от 40 години печели международни, балкански и национални фестивали и конкурси, се казва още в докладната.

Ана Димитрова до сега е удостоена с: Орден „Кирил и Методий“ – I степен, Златен почетен знак на Хасково, Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен плакет на центъра за художествена самодейност в София, Златни медали от поредица Републикански фолклорни фестивали, носител е на 32 международни отличия.

Цялото творчество на Ана Димитрова е пропито с любов към Хасково и посветено на съхранението и популяризирането на българските фолклорни танци. Благодарение на нейното творчество и упорита работа, от Хасково на авторитетните танцови сцени са намерили реализация десетки нейни възпитаници.

По традиция връчването на званието „Почетен гражданин на Хасково“ става на празника на Хасково – 8 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
quest_385 каза
quest_385 каза
29.06.2018 16:55 16:55

Алооооооооооо общинарите не чувствате ли срам бе Мине не мине 3-4 месеца и вие предлагате и избирате почетни граждани Ами то почетните граждени станеха повече от обикновените граждани бе АБДАЛИ

Анонимен
Анонимен
29.06.2018 16:58 16:58

Предлагам Доньо Кучето посмъртно за почетен гражданин! Поне всички го знаеха кой е!

Таня
Таня
29.06.2018 20:24 20:24

Заслужено.Честито

Сийчето
Сийчето
29.06.2018 20:27 20:27

Имам чувството, че Шалапатката и сие само това правят- уреждат си почетни граждани. Кво да се прави- за друго не им стига акьла.

Back to top button