Любопитно

Откриват Центъра на света в Хухла

„Бъди мистериозен, а не сериозен – участвай в Мистериите на Хухла!“, под този девиз са тръгнали, тайно засега, културните празници на връх Свети Илия над ивайловградското село Хухла, където твърдят, че е Центърът на света, съобщават организаторите.

Видимата кулминация на културните празници ще бъде на 20 юли вечерта и на 21 юли на върха Свети Илия. Там, след курбана за здраве, след надпяване, надсвирване и надиграване по време на гала концерта с участието на фамозната гъдуларка Христина Белева и китаристът Петър Миланов, след Голямото литературно четене, водено от поета Бойко Ламбовски, ще се връчи приза „Почетен Селянин на Мистериите на Хухла“, т. е. „Цървула“ – за заслуги към селото и към целия свят. Това е малка бронзова пластика на Емил Пенчев – цървул, обиколил целия свят, пробит от ходене на петата, качен на пиедестал. В цървула – земното кълбо. С мистериозни „цървули“ са вече поетите Ивайло Балабанов и Петър Василев, оперният певец Калуди Калудов, турският цигулар Недим Налбантоглу, акордеонистът Нешко Нешев и много, много творци, учени, изследователи, сторили нещо за родния край, за България, че и за целия свят.

Хухла

В официалната програма на празниците влизат доста мероприятия – откриване на изложби в бившия хоремаг на селото, курбан за здраве на връх Свети Илия, изпълнения на вокално-инструментални състави на различни места – в зависимост от сянката. Гала концертът сигурно ще бъде на каменния амфитеатър, след 20 часа на 21 юли.

Хухла

Но и не толкова официалната програма не е за пренебрегване – литературни четения, дискусии, разговори на висок тон, надпяване, надлъгване, надиграване, може и надпиване – тя се изпълнява и сега – къде пътьом, къде не, но най-много нощем по дворовете на Хухла. Неофициалната програма ще тече с пълна пара и по време и на официалната.

Но не това е най-важното. Най-важното е, че всеки дошъл в Хухла, без да знае, ще посети Центъра на Света. И ще получи надлежно Свидетелство за това – подписано, подпечатано – сертификат. Защото това, че Хухла е Центърът на света, не подлежи вече на съмнение – доказа го Мистериозната хухленска академия на науките. Доказателствата й – на място!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button