Регион

Села искат обществен транспорт и пътни ремонти

Жителите на село Спахиехо, община Минерални бани настояват да бъде разрешен проблемът с обществения транспорт. Трите села Горно Брястово, Долно Брястово и Спахиево са оставени без автобус и това е огромен проблем, съобщават от областна администрация.

Неговото разрешаване обаче зависи от община Хасково. Това разказаха на заместник-областния управител Стефка Здравкова хората от Спахиево. Здравкова заяви, че е запозната с казуса и че областният управител Станислав Дечев е положил усилия да разреши спора чрез диалог, но засега няма отговор от общината. Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер обясни, че седемте нови курса, предложени от него, трябва да се съгласуват с община Хасково. Дечев е организирал среща с представители на двете общини. На нея Искендер е предал новите маршрутни разписания на заместник-кмета Велин Балкански.

Кметът Добри Беливанов заяви пред Haskovo.info, че всичко вече е уточнено с Искендер и от тях остава да си доорганизират транспорта в община Минерални бани. Искендер заяви, че предстои схемите да се утвърдят в областна администрация. Очакванията са му това да стане до 10 – 15 дни.

По-късно от пресслужбата на община Хасково уточниха, че селата са част от общинската пътна мрежа. Транспорта до тях не зависи от друга община. Община Хасково е изразила съгласие да съдейства на община Минерални бани за разрешаване на проблема като се използва областна транспортна схема.

Официалното предложение на кмета на община Минерални бани след съгласуване е постъпило на 11 юли за нови маршрутни разписания, които са подисани от кмета Добри Беливанов и днес ще бъдат входирани в областна администрация за разглеждане от областната транспортна комисия, се казва още в общинското съобщение.

По време на приемната в Минерални бани бяха обсъдени още проблеми за живеещите тук. Да бъде предоставено помещение със свободен достъп за хора с увреждания за социални грижи в Минерални бани, това поискаха представители на Съюза на инвалидите. Те обясниха, че сега офисите на социалната служба се намират на 3 етаж и достъпът до тях е изключително труден.

Здравкова настоя пред Искендер за съдействие за решаването на този проблем. Той се ангажира до края на ноември да осигури изнесен офис на първия за социалните служители в сградата, където сега се намира службата. Новото помещение ще бъде ремонтирано, то е с рампа и ще бъде достъпно за всички, обясни той. Пак с намесата на кмета до края на този месец ще бъде изпълнено още едно искане на жителите на Минерални бани. Пред Здравната служба ще бъдат поставени пейки и ще се оформят места за почивка, обеща Мюмюн Искендер.

Приемни

Да бъде реомнтиран пътят Зимовина-Поповец искат живеещите в Стамболово. Те се срещнаха със Здравкова и посочиха, че този участък от няколко километра е опасен за движение, силно захрастен и с огромни пропадания. По време на приемната в община Стамболово хората настояха още за довършване на пътя за село Балкан, за почистване на реката в Царева поляна и за възстановяване на паметника в село Силен.

Кметът на Стамболово Мухлис Сербест съобщи, че вече е спечелен проект за ремонт на 3 детски градини по програма Развитие на селските райони. В селата Малък извор, Голям извор и Силен ще бъдат напълно ремонтирани, обзаведени и обновени детските заведения. Той е готов на активен диалог между държавната, местна власт и АПИ за ремонт на най-компрометираните пътни отсечки в стамболовско.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
СОНЯ
СОНЯ
19.07.2018 21:20 21:20

ЗА С.БОДРОВО ОТ ХАСКОВО НЯМА АВТОБУС ОТ ГОДИНИ.ХОРАТА СА ПРИНУДЕНИ ДА ОБИКАЛЯТ ОТ ДИМИТРОВГРАД.НЯМА С КАКВО ДА СЕ ПРИБЕРАТ ОБРАТНО.ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ТЯХ.В КОЙ ВЕК СЕ ЖИВЕЕ,ЧЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМЕ ВЕЧЕ ОТ СЕЛАТА…..ХОРАТА СЕ МОЛЯТ ПОНЕ ЗА АВТОБУС ….ДРУГО НЯМАТ….

Back to top button