Хасково

Общината не може да поддържа язовирите си, прехвърля 420 на държавата

Безвъзмездно прехвърляне на общински язовири в собственост на държавата предлага с докладна за юлската сесия кметът Добри Беливанов.

Община Хасково е собственик на 420 язовира. За поддържането им следва да се изградят контролно измервателни системи, програми за технически контрол, да се правят единични и комплексни изпитания, анализи за техническото състояние, да се създадат експертни технически съвети, да се назначи и обучава персонал, няма изградени основни изпускатели, които към настоящия момент се изискват от Агенцията за метрологичен и технически надзор, се казва в докладната.

Повечето от язовирите са с нарушени стени, преливници, изпускатели и реално не функционират като изравнители. При интензивни валежи наличните язовири не осигуряват задържане на водните маси и водата свободно се стича по деретата, като причинява заливания на жилищни райони, стопански постройки, инфраструктура и земи в съседство. Необходими са аварийно-възстановителни работи за всеки язовир – по дига, откоси, изпускател и преливник. Тези мерки следва да се конкретизират от хидроинженери, които да подготвят документацията и да контролират изпълнението на възстановителните работи.

За ремонта на един язовир с площ до 10 декара се изискват минимум от 3000 до 5000 лв., отделно за техническо обслужване се изискват средства и персонал ежегодно.

Община Хасково среща затруднение в намирането на хидроинженери. На практика в общината няма достатъчно компетентни в тази област специалисти и не разполага с необходимите за тази дейност средства. В тази връзка общината иска да ги прехвърли безвъзмездно на държавата. Ако общинският съвет одобри предложението кметът трябва да направи мотивирано предложение до Министерството на икономиката за промяна собствеността на язовирите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
19.07.2018 18:26 18:26

общината с нищо не може да се справя не само с язовирите. това не е новина

КОКО
КОКО
01.08.2018 20:14 20:14

Естествено ще ги прехвърли на държавата за да не носи отговорнос и ядове Тоес ако стане проблем великата фраза НИЕ НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОС ТЕ СА ДЪРЖАВНИ нищо че са в тази община и всичко е -ШЕС ПЛЮС

Back to top button