Не носете нищо със свинско месо от Гърция, ще ви забавят на границата

Регион

Ивънредни мерки са въведени от началото на юли по границата с Гърция. Целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете.

Въпреки че границата е вътрешна за Европейския съюз, автомобилите се проверяват щателно. Търсят се продукти, съдържащи свинско месо, които могат да пренесат заразата. Ако такива храни бъдат открити, те се конфискуват, а автомобилът се дезинфекцира.

На ГКПП Капитан Петко войвода край Свиленград тази процедура отнема повече от половин час, защото на място няма представители на Българската агенция за безопасност на храните. Ветеринарите идват от Свиленград, попълват документацията и дезинфекцират колата.

От началото на месеца, откакто са въведени мерките, няма случай на открити продукти със свинско месо, уточняват от агенцията. На всички пътуващи се раздават брошури, които указват забраната и как да се изхвърлят безопасно продуктите.

Африканската чума по свинете е изключително опасна за тях и се пренася много лесно. Хората не страдат от заболяването, но са негови преносители.

Един коментар по “Не носете нищо със свинско месо от Гърция, ще ви забавят на границата

  • Представям си как на Маказа българските власти ще обясняват на румънците, че саламите и сандвичите направени за из път трябва да ги изхвърлят! Смях! Наскоро говорих с катаджия от Кърджали и го попитах защо не спират румънските коли ? отговор беше че няма как да се обясняват с тях защото не знаят английски, не румънците а българските катаджии!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.