Глобяват с 200 лв. за палене на стърнище и сухи треви

Хасково

200 лв. е глобата за палене на стърнища и сухи треви, предупреждават от МВР.

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари. Потенциални причинители могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти – всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, предупреждават от вътрешното министерство.

В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност.

Огнеборците препоръчват: да не се пали огън на открито във ветровито време. Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради плътното застрояване в граничещите със съседите места.

В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.