Глобяват с 200 лв. за палене на стърнище и сухи треви

Хасково
Пожар

200 лв. е глобата за палене на стърнища и сухи треви, предупреждават от МВР.

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари. Потенциални причинители могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти – всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, предупреждават от вътрешното министерство.

В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност.

Огнеборците препоръчват: да не се пали огън на открито във ветровито време. Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради плътното застрояване в граничещите със съседите места.

В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности. Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

Още новини

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.