Хасково

101 язовира в Хасковско са за спешен ремонт, сред тях и „Тракиец“

164 язовира в Хасковска област са за ремонт, а 101 са за спешен ремонт, съобщи на пресконференция в областна администрация председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

99 от язовирите за спешен ремонт са общински. Два са държавните – язовирите „Тракиец“ и „Троян“. На „Тракиец“ за ремонт е основния изпускател, който не работи от построяването на язовира.

Областна

Държавната агенция е проверила всички водоеми, като в Хасковско за нарушения на собствениците са съставени 69 акта, а наказателните постановления са 74.

Язовирите в страната са 6852, като най-много са в Хасковска област – 2307. Общо за страната язовирите за ремонт са 858, а тези за спешен ремонт – 414. От Агенцията посочиха, че за ремонтите държавата е отпуснала 500 млн. лв. Първо предстои тяхното обследване, изготвянето на проекти и провеждането на обществени поръчки.

Заради прогнозата за интензивни валежи от ДАМТН са задействали кризисен щаб и се извършват 24-часови дежурства на язовирите. Към 14 часа няма кризисни ситуации с язовири в страната. През преливниците си преливат три язовира в Софийска област и един във Врачанско.

В областна администрация се проведе и среща на ръководството на ДАМТН с общинските кметове, на която бяха разяснени въпросите по прехвърлянето на язовири на държавата и тяхното стопанисване. През юни парламентът прие на второ четене промени в Закона за водите, като се създаде Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Общините, които не могат да стопанисват язовирите си могат да ги прехвърлят на държавното предприятие. За юлската сесия на общинския съвет кметът Добри Беливанов предлага на държавата да бъдат прехвърлени 420 язовира.

Областна

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Stiif Riiz
Stiif Riiz
25.07.2018 8:09 8:09

Много експерти.Командировките са наводненията и……….??????

Back to top button