Хасково

Чиста вода в Хасково най-рано догодина. Кладенците с изтекло разрешително

Най-рано догодина водата от чешмите в Хасково ще бъде обявена за годна за пиене. Това са предположенията на институциите на база етапа на строителство на новите кладенци и водопроводи, за които бяха отпуснати близо 2 милиона лева.

Кризата с водата започна през април миналата година, когато тя беше забранена за пиене заради високо съдържение на уран и алфаактивност. По докладна на ВиК – Хасково за справяне с проблема беше решено да бъдат построени 8 нови кладенци и два водопровода, чрез които да се осигури чиста вода за града. Четири от кладенците са дублиращи на съществуващи в Северна зона, три са в Източна зона и един в Узунджово.

Кладенци
Готови са само първите четири кладенци в Северна зона

Досега готови са само четирите кладенци в Северна зона, но все още не са пуснати в експлоатация. Предстои комисия да ги анализира на 3 август. Ако всичко е наред с последните проби от водата там, вероятно те ще започнат да функционират. Водата от тях обаче не може да се смесва с водата в източната и южната част на града, което на практика означава, че те няма да помогнат за намаляване на съдържанието на уран и водата в целия град ще остане забранена за пиене.

Тези първи четири кладенци трябваше да бъдат пуснати в експлоатация още в началото на годината. Според община Хасково, която отговаря за строителството, проблемът е в това, че е трябвало да бъде изградена санитарно-охранителна зона. Това те определят като неочакван проблем, защото при избора на място за кладенци от ВиК са посочили, че там такава зона има и няма да е нужно тя да се прави наново.

Строителството на останалите 4 кладенци и двата водопровода все още въобще не е започнало. Минали са само обществените поръчки. Забавянето от общината отново обясняват с пропуски от страна на ВиК. Така например за Източна зона, където трябва да бъдат 3 от кладенците дружеството въобще нямало разрешително за водовземане и санитарно-охранителна зона.

ВодоноскаУправителят на ВиК Тодор Марков потвърди, че разрешителното е изтекло през 2004 година. Това обаче според него не означавало, че водата се добива незаконно, защото те си плащали ежегодно таксите към Басейнова дирекция, макар и без разрешително, а общината трябвало да се погрижи всички документи и разрешителни за строителството да бъдат осигурени.

Така втората четворка кладенци и двата водопровода ще бъдат готови едва в края на годината, а след това предстои и да бъдат пуснати в експлоатация. Едва тогава водата от тях ще може да се смесва с останалата вода и така да се намали до допустимото съдържанието на уран и алфаактивност, заяви Марков.

Междувременно на сесията на общинския съвет днес съветници от ГЕРБ заявиха от трибуната, че забавянето е по вина на общината, която не била направила процедурите както трябва и дори щяло да се наложи отпуснатите 2 милиона лева от държавата да бъдат връщани ако строителството не е приключило до ноември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Киро
Киро
27.07.2018 14:48 14:48

По голяма мафия от ВИК няма!Стига сте си бърсали гъза с общината!Общината ли да ви оправи документите!Недостойно е заради войната на разни партийни мишки и кмета да страдат гражданите на град Хасково!Тези хора са ви се доверили,не ги ползвайте за марионетки!Защо ВИК дължи пари?Кубик вода негодна за пиене е 3лв.,къде отиват тези пари……

John
John
27.07.2018 15:21 15:21

Разбрахте ли, ВиК ще меши тежката вода със чиста, и така да паднели под нормата…

Марков, ела да ти сипя ракия, 50 грама е етилов, а 25 грама е метилов алкохола!

Анонимен
Анонимен
27.07.2018 18:52 18:52

Da im omeshame 250grama voda s 25grama mishkina otrova

Анонимен
Анонимен
27.07.2018 18:56 18:56

Iskat da kajat…che vodata oshte edna godina shte se vodi promishlena a ne piteina … toest cenata trqbva da e 60leva za godina……taka mi zvuchi

123
123
27.07.2018 23:26 23:26

А бе малоумници как като разредиш урана водата ще е годна за пиене това да не е захарен сироп да го разреждаш с вода. На кого ги разправяте тия?

гражданин
гражданин
28.07.2018 2:48 2:48

След като водата официално не е годна за пиене и готвене, а според мен и за миене и къпане не е годна.., тогава защо плащаме толкоз скъпо за негодна стока? Защо тази вода не бъде третирана като поливна и цената и да бъде намалена наполовина??

Анонимен
Анонимен
28.07.2018 10:04 10:04

Polivna promishlena vse taq….. taka e zashtoto si mylchi cqlo haskovo

Анонимен
Анонимен
28.07.2018 10:06 10:06

A decata koito se kypqt s tazi voda ami sydovete za hrana koito se miqt v detskite gradini a s kakvo gotvqt kuhnite za deca i zavedeniqta…

Анонимен
Анонимен
30.07.2018 22:48 22:48

Навсякъде казват ,че водата е забранена за пиене готвене ит.н.Ако вие продавате нещо забранено знаете ли какво ще ви се случи.Питам населението на Хасково,защо плащате забранени неща.Аз от април м.г. не плащам вода.Забелязвате ли,чедогодина щяла да бъде обявена за годна.Когато спрете да плащате само тогава дъжавата ще се размърда и може да се намери решение на въпроса.Дори в Габон хората поставени в такава ситуация не биха плщали такъв вид вода.Имам чувството,че моите съграждани са извънземни.Няма такива люде във вселената.Бъдете здрави.

Анонимен
Анонимен
30.07.2018 22:51 22:51

Не съм анонимен.Името ми е Кеворк Оник Ованесян на 69гсъм.

Back to top button