Любопитно

Млади астрономи наблюдават най-дългото пълно лунно затъмнение от Хасково

Най-дългото за 21 век пълно лунно затъмнение се наблюдава тази нощ и от Хасково.

Младежите от Астрономическата обсерватория с ръководител Йоана Кокотанекова вече монтираха телескопите си на покрива на Младежкия център в изчакване на уникалното небесно събитие. Близо до Луната в този момент ще бъде и най-близкият до Земята и най-яркият за десетилетия Марс. С други думи тази нощ ще имаме „кървава Луна“ заедно с „кървав Марс“.

Явлението е впечатляващо не само с това, че ще се наблюдава последователно целият набор от лунни затъмнения, но и с това, че продължителността на затъмнението е една от възможно най-големите – общо над 6 часа.

Наблюдение

Полусенчестото затъмнение ще започне в 20:15 ч. и ще премине в частично в 21:24 ч. Пълното затъмнение ще бъде в интервала от 22:30 до 0:15 ч. Цялото събитие ще завърши в 2:30 ч. след полунощ с края на полусенчесто затъмнение. Наблюдението на Марс ще е възможно едва след 23 ч.

Наблюдението в Младежкия център ще продължи и след 1 часа. По същото време наблюдение ще се извършва и в Народната Астрономическа обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ в Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button