Хасковските военни в основата на голямо многонационално учение

Хасково

Голямо многонационално учение „Platinum lion 18“ се провежда от 30 юли до 10 август на Учебен полигон „Ново село“, съобщават от министерството на отбраната.

Целта на подготовката е да повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните-партньори при провеждане на съвместни действия. В учението участват военни формирования от България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна Гора.

За първи път в историята на учението процесът по подготовка, планиране и провеждане е изцяло отговорност на Сухопътните войски на България. Планиращ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Командир на Многонационалния батальон е подполковник Николай Александров, командир на 31 механизиран батальон Хасково.

Сценарият на учението включва действия и инциденти с паравоенни и радикално настроени фракции и групи при провеждане на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили. По време на Съвместната подготовка се отработват въпроси по извършване на маньовър с формирования, действие в райони, стрелба и целеуказване, патрулиране, действия в градски условия, устройване на контролни постове и други задачи, свързани с подготовката на взвода и ротата.

От българска страна в подготовката участват близо 200 военнослужещи, като основна част са от 31 механизиран батальон Хасково. Чуждестранното участие в Съвместната подготовка се свежда до 500 военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение и до 23 единици сухопътна техника.

3 коментара

  • Тия ще си играят на СТРАЖАРИ и АПАШИ за друго не ги бива От 31 батальон щяли да участвуват бойци Ами то половината батальон са жени бе Тиловите служби да се погрижат за батальона и повече ПАМПЕСИ и ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ за бойците

  • Тези полигони трябва да се закрият много хора заболявания от рак .други имат проблеми с здравето

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.