Уранът остава над нормата, водата в Хасково още е забранена за пиене

Хасково

Резултатите от последните проби на питейната вода в Хасково отново показват завишение на показателя естествен уран, съобщават от ВиК – Хасково.

По искане на водното дружество, РЗИ – Пловдив е направила ново изследване на питейната вода в Хасково по радиологични показатели. В периода 10 април – 26 април са взети 11 проби от помпените станции „Северна зона“, „Узунджово II етап“ и „Източна зона“. Резултатите на пробите от помпени станции „Северна зона“ и „Източна зона“ показват, че показателят естествен уран е под максимално допустимата стойност от определената в Наредба № 9 за качеството на водата за питейно-битови цели. Отклонение има при пробите от помпена станция „Узунджово II етап“. При максимално допустима стойност от 0,03 мг/л според наредбата, установеното количество е 0,039 мг/л.

Заключението от 1 август за резултатите от пробите е публикувано на интернет страницата на Регионалната здравна инспекция. Остава в сила наложената забрана за използване на водата за пиене и приготвяне на храна. За населението в града са осигурени водоноски.

Продължава работата по проект „Допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково“, което се финансира по споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Хасково, допълват от ВиК. След въвеждане в експлоатация на новоизградените съоръжения и предаването им на ВиК оператора с разрешение за ползване, водата от тях ще бъде смесена с тази от другите помпени станции от водоснабдителната система на Хасково. Това се очаква да доведе до повишаване на качеството на водата и до отпадане на забраната за използването и за пиене и приготвяне на храна.

9 коментара

  • Тогава следва да ни я продават не за питейна, а за промишлена на двойно по ниска цена.
    Тук трябват жалби по комисии и съд и ще се случат нещата….

  • “Допълнително аварийно водоснабдяване на Хасково” продължава да копа в Узунджово II, точно където има превишение на нормата!!!

  • Че те какво правят освен да увеличават цената …авария след авария…текат кубици черна-кална вода,на другия ден пак копаят пак се повтаря и след 4 неуспешни опита успяха последната авария да отстранят,а домакинствата -минус 8 куб.вода само заради на ВИК старите прогнили водопроводи…и толкова месеца какво направи ВИК за да да спрем да купуваме десетки литри мин.вода…?
    Скапана държава…а,ние хората сме овце!!!

  • И какъв е планът ? Да смесят чиста вода с урановата за да не се забелязва , така ли ? Цялото управление е за разстрел на публично място майка им да *** и боклуци скапани продажни !

  • И какво стана с 2 млн.отпуснати за новите сондажи,или парите пак са усвоени от гербаджиите.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.