Приключиха ремонта на статуята на Богородица, продължават с постамента

Хасково
Богородица

Завършен е ремонтът на статуята на Св. Богородица в Хасково, съобщават от общината.

14-метровата фигура на Божията майка бе обследвана, почистена и хидрофобизирана. До дни хидрофобизанта ще кристализира и статуята ще бъде с още по-равен бял цвят. Днес работници демонтираха скелето около скулптурата.

Ремонтът на статуята бе наложителен, защото през нея се просмукваше вода, която руши плочките на постамента и параклиса под фигурата. Обновяването бе извършено под ръководството на Петьо Александорв, син на автора на статуята, който притежава авторските права за нея.

След обществена поръчка бе избрана и фирма, която да възстанови и укрепи плочите на постамента на статуята. очаква се тази дейност да приключи до началото на септември. Общата стойност на ремонтите е около 60 000 лв. До дни се очаква да бъде избран след обществена поръчка и изпълнителят на ремонта на параклиса под статуята.

Богородица

Още новини

loading...

4 коментара

  • Нали щяха да я развалят ? Интриги и сплетни им дай на партийците.
    Ясно е, че до празника на града ще стане. Работи се, само мрънкането е много

  • Моряка,ами сигурно така се говори, щото любимата ти управляваща Хасково партия е специализирана самов рушенето.Нещо да сте построили?

  • Мръсни гербаджийски номера, искаха да затрият статуята, ама се уплашиха гадовете

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.