Регион

Издигнаха 15-метров християнски кръст над Любимец

В навечерието на празника Успение на Пресвета Богородица на най-високата точка в местността „Хасаря“ – в покрайнините на Любимец бе издигнат 15-метров железен християнски кръст, съобщават от общината.

Символът на вярата е боядисан със специална златиста боя, отразяваща лъчите на слънцето през деня. В близко бъдеще се предвижда да бъде монтирана соларна инсталация или друг вид осветление, за да се вижда кръстът и през нощта.

Идеята за извисяването на християнския символ е на Мавроди Тутов от Любимец, който я споделя с Атанас Червенков. Двамата избират подходящо място в местността „Хасаря“, разположена в полите на Сакар планина и закупуват посочения имот. Местността има стратегическо разположение и 15-метровият християнски кръст ще се вижда от околните населени места.

Кръст

Дядо Мавроди, както го знаят местните хора и Атанас Червенков споделят идеята със свои приятели и познати, които без да се замислят, приемат инициативата по реализирането и финансирането на проекта. Част от хората в екипа, които влагат труд, средства, време и най-вече желание са: Васил Дойчинов, Васил Иванов, Димитър Вълчев, Атанас Генев, Христо Мавродиев, Дичо Желев и други съмишленици и приятели на инициаторите. Някои от мъжете, освен строители и изпълнители, са и основни дарители и спонсори.

Намерението за издигане на кръста е от септември 2017 г., когато групата родолюбиви жители на Любимец започва да работи по реализацията на проекта. Преди да се заемат с нелеката задача, мъжете споделят идеята си с кмета на общината Анастас Анастасов и свещеник Трифон Караджонов, които също одобряват начинанието и се включват в изпълнението. Община Любимец помогна за изграждането на постамента за символа и се ангажира с бъдещото облагородяването на района, както и с почистване и подравняване на пътя до там.

Този мащабен проект не би могъл да се реализира без основната работа на компетентно лице, което да направи технически издържан план. Затова екипът се обръща към инж. Емил Бакърджиев, който изготвя документите и прави всички необходими изчисления, за да може кръстът да е устойчив на въздушните течения и атмосферни влияния.

„Една дългогодишна мечта и прекрасна инициатива се превърна в реалност. Щастлив съм, че всички заедно, с общите усилия на приятели и съмишленици, успяхме да осъществим това родолюбиво християнско дело“, сподели Васил Дойчинов, един от пряко ангажираните участници.

Преди издигането на символа на вярата, отец Караджонов прочете молитва за здраве и благоденствие на всички участвали в подготовката и реализирането на начинанието, на присъстващите и на жителите на общината.

На събитието присъстваха народният представител Георги Станков, кметът Анастас Анастасов, началникът на ПУ – Любимец Димитър Марков, представители на Църковното настоятелство и граждани.

На по-късен етап организаторите ще отправят покана към Старозагорския митрополит Киприан, който да освети християнския символ и да отслужи литургия за здраве и просперитет на хората от региона и основните изпълнители на свещеното дело.

Кръст

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.08.2018 18:15 18:15

BRAVO SUPER TAKA SAMO ZA BULGARITE – NAPRED BRATIA

Анонимен
Анонимен
14.08.2018 19:08 19:08
Отговор до  Анонимен

Ако го беше написал и на български, щеше да е наистина добре.

Иванов
Иванов
14.08.2018 22:08 22:08

Браво,дано се съхрани Християнството.Бог да ни пази.

Back to top button