Хасково

И в Харманли, Бисер, Надежден и Остър камък уран над нормата, забраниха водата

Ограничава се ползването на водата за пиене и приготвяне на храна в Харманли и селата Бисер, Надежден и Остър камък, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Причината е завишени стойности на уран и алфа активност.

На 13 август в РЗИ е получено писмо от ВиК – Хасково с последните резултати от изследване на водата от Зона на водоснабдяване „Харманли – 2“. Според протокол от 27 юли резултатът за естествен уран е 0.043mg/l и обща алфа активност – 0.572 Bq/l.

РЗИ е изследвала през 2016 г. проба питейна вода от зона „Харманли-2“, при което установените стойности на показател естествен уран е била 0.005 mg/l. С писмо от 26 март 2018 г. в РЗИ е постъпила справка с изследваните проби по химичен показател – естестввен уран от зони за водоснабдяване „Харманли-2“ – 0.023 mg/l.

Връчено е предписание на управителя на ВиК – Хасково за ограничаване ползването на водата за пиене и приготвяне на храна в Харманли и селата Бисер, Надежден и Остър камък. Връчено е и предписание за предприемане приоритетно в най-кратки срокове на действия за отстраняване на несъответствието и осигуряване на питейна вода на населението, отговаряща на Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Връчено е писмо на кмета на община Харманли, както и на кметовете на трите села за уведомяване на населението. Изготвено е писмо до областния управител, с което да бъде уведомен за проблема. Ще се уведоми и Басейнова дирекция за предприемане на незабавни мерки по компетентност.

Haskovo.info припомня, че в Хасково водата е забранена заради уран от април миналата година.

От РЗИ допълват, че в периода 18 май – 27 юли 2017 г. питейната вода, подавана за маджаровското село Бориславци е била ограничена за пиене и приготвяне на храна на база получени резултати от лабораторни изпитвания. Питейна вода е осигурявана с водоноски. След получено становище на РЗИ Пловдив от 27 юли е вдигнато наложеното ограничение.

На 13 август 2018г. ВиК – Хасково предоставя протокол от изследването, в който стойността на естествения уран е 0.039 mg/l. На 15 август ще бъдат извършени изследвания на проби вода от двата кладенеца и дренажа и ще бъдат изследвани в Регионалната лаборатория на ИАОС – Хасково.

Връчено е предписание на управителя на ВиК – Хасково за ограничаване ползването на вода за пиене и приготвяне на храна в Бориславци.

В Малки Воден ограничението на водата за пиене и приготвяне на храна продължава. За населението се осигурява бутилина вода, поради малкия брой жители – 7.

Стойността на показателя естествен уран във водата на хасковското село Динево, отразен в протокол от 27 юли 2018 г. е 0.105 mg/l. Към момента ограничението на водата за пиене и приготвяне на храна продължава. За населението се осигурява вода от водоноски.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
водопотребителя
водопотребителя
15.08.2018 18:13 18:13

аре да спрат да я мерят тая вода
ясно е че е радиоактивна ама то ние затова сме такива-не ни бива в главите от водата е било
хайде бъдете рахат не ни я спирайте поне-че получаваме абнистенция- липсва ни не водата ами урана

Тинка
Тинка
15.08.2018 21:15 21:15

ООО КЕФФ МАЙНААА…

Котешки Каваци
Котешки Каваци
16.08.2018 10:09 10:09

Абе хора не разбрахте ли ,че всичкия тоя цирк е някой да прибере едни пари!!!! Вече от година и половина аз не знам някоя фирма занимаваща се приготвянето на храна и напитки да е вкарала в производството си вода от другаде и да я ползва в своето производство… С каква вода се произвежда бирата? С каква вода готвят в заведенията за кетъринг? С каква вода готвят в детцката кухня? Кой доставя бутилирана трапезна вода на училищата и градините? Лошото е че не им стигна Хасково та решиха и да се разширят!!!!!

Back to top button