МРРБ: До края на ноември трябва да се разреши кризата с урана във водата на Хасково

Хасково

До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите по проекта за допълнително водоснабдяване на Хасково, които се изпълняват от общината по споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на среща с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на „Да спасим Хасково“ и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, на която беше обсъдено качеството на питейната вода в града.

Заместник-министър Крумова информира още, че в този срок ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците, които са в северната зона, предстои да бъде подадено искане за въвеждане в експлоатация. За другите четири кладенеца – в източна зона и зона „Узунджово II“ текат процедури по осигуряване на разрешение за водовземане. В процес на изграждане са два водопровода, а ВиК-Хасково изпълнява регулярно мерки за намаляване на загубите на вода в разпределителната мрежа на Хасково. Очаква се показателите на смесената вода от различни водоизточници да отговарят на изискванията на Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Регионалният заместник-министър обясни, че през следващата година ще бъдат извършени теренни, хидроложки и ходрогеоложки проучвания и ще продължат лабораторните изследвания на възможни повърхностни водоизточници, за да се определят мерките за трайно решаване на проблема с качеството на питейната вода в Хасково.

През тази година МРРБ ще обяви обществена поръчка за разработване на регионално прединвестиционно проучване в рамките на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“. То включва техническа и икономическа документация за интегрирани водоснабдителни и канализационни проекти и формуляри за кандидатстване за европейско финансиране, съобщи още Малина Крумова. С регионалното прединвестиционно проучване ще се направи цялостна оценка на състоянието на съществуващите ВиК системи, на територията на Хасковска област. На база на извършените измервания и проучвания ще бъдат определени стратегическите варианти и конкретните технически мерки за постигане на съответствие с европейските директиви. Очаква се за водоснабдителните и канализационните мрежи и съоръжения идейните проекти да бъдат готови през 2021 г. Мерките са определени в разработената Пътна карта за трайно решаване на проблема с качеството на питейната вода в Хасково, отбеляза Крумова.

По време на срещата бяха обсъдени сроковете по отношение на проучването на възможността за водоснабдяване на Хасково от язовир „Тракиец“. Заместник-министърът подчерта, че е необходимо да се направят достатъчно изследвания, за да се гарантира качеството на водата, за да се проучат наносите и използваемия обем за водоснабдяване и евентуална необходимост от изпразване и изчистване на чашата на язовира, така че да се осигури достатъчен обем.

Крумова посочи, че ВиК извършва постоянен мониторинг на качеството на питейната в Хасково. Заместник-министърът напомни, че по искане на оператора Регионалната здравна инспекция в Пловдив направи изследване на питейната вода в Хасково по радиологични показатели. В периода май – юли 2018 г. са взети 17 проби от водоизточник на помпените станции „Изток“, „Север“ и „Узунджово“. При голяма част от пробите, особено за помпените станции „Север“ и „Изток“, количеството уран е в нормите и отговаря на допустимите стойности в Наредба № 9 за качеството на водата за питейно-битови цели.

Остава в сила наложената забрана за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна в Хасково. За населението в града са осигурени водоноски.

8 коментара

  • Това с водоноските е театър. Плащаме по 3 лева кубик за промишлена вода. Има ли кмет тоя град или този е само фигурант?

    • и кмета е на водоноска бе, да не е негово ВиК ДЪРЖАВНО е, няма власт там той

  • до края на ноември ама коя година? докато ВиК не си платят борча към басейнова дирекция, няма разрешително и няма вода, така че ноември ама коя година ?

  • Отново тази вечер тече кална вода? С урана не може да се справите, щото терена ни е такъв, ама поне с калта можете. 3 лв. за кубик – уран + кал??? Ясно е, че това не е питейна вода, ама поне за миене и къпане да става…

  • Питайте Делянча Добрев каде са двате милиона и ако каже че не знае,до стената и един 7.62мм. между веждите.

  • Как с каква вода се прави бирата ? Със същата и народа си пие и свети ли свети … Е и ние сега сме дали нещо на народа – бира и още нещо ! Депутата Добрев избяга в София за да не се облъчват и да поживеят 100 години !

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.