МРРБ: До края на ноември трябва да се разреши кризата с урана във водата на Хасково

Хасково
Среща

До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите по проекта за допълнително водоснабдяване на Хасково, които се изпълняват от общината по споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на среща с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на „Да спасим Хасково“ и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България, на която беше обсъдено качеството на питейната вода в града.

Заместник-министър Крумова информира още, че в този срок ще бъдат дублирани 8 кладенеца в три вододайни зони на Хасково. За четири от кладенците, които са в северната зона, предстои да бъде подадено искане за въвеждане в експлоатация. За другите четири кладенеца – в източна зона и зона „Узунджово II“ текат процедури по осигуряване на разрешение за водовземане. В процес на изграждане са два водопровода, а ВиК-Хасково изпълнява регулярно мерки за намаляване на загубите на вода в разпределителната мрежа на Хасково. Очаква се показателите на смесената вода от различни водоизточници да отговарят на изискванията на Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Регионалният заместник-министър обясни, че през следващата година ще бъдат извършени теренни, хидроложки и ходрогеоложки проучвания и ще продължат лабораторните изследвания на възможни повърхностни водоизточници, за да се определят мерките за трайно решаване на проблема с качеството на питейната вода в Хасково.

През тази година МРРБ ще обяви обществена поръчка за разработване на регионално прединвестиционно проучване в рамките на проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“. То включва техническа и икономическа документация за интегрирани водоснабдителни и канализационни проекти и формуляри за кандидатстване за европейско финансиране, съобщи още Малина Крумова. С регионалното прединвестиционно проучване ще се направи цялостна оценка на състоянието на съществуващите ВиК системи, на територията на Хасковска област. На база на извършените измервания и проучвания ще бъдат определени стратегическите варианти и конкретните технически мерки за постигане на съответствие с европейските директиви. Очаква се за водоснабдителните и канализационните мрежи и съоръжения идейните проекти да бъдат готови през 2021 г. Мерките са определени в разработената Пътна карта за трайно решаване на проблема с качеството на питейната вода в Хасково, отбеляза Крумова.

По време на срещата бяха обсъдени сроковете по отношение на проучването на възможността за водоснабдяване на Хасково от язовир „Тракиец“. Заместник-министърът подчерта, че е необходимо да се направят достатъчно изследвания, за да се гарантира качеството на водата, за да се проучат наносите и използваемия обем за водоснабдяване и евентуална необходимост от изпразване и изчистване на чашата на язовира, така че да се осигури достатъчен обем.

Крумова посочи, че ВиК извършва постоянен мониторинг на качеството на питейната в Хасково. Заместник-министърът напомни, че по искане на оператора Регионалната здравна инспекция в Пловдив направи изследване на питейната вода в Хасково по радиологични показатели. В периода май – юли 2018 г. са взети 17 проби от водоизточник на помпените станции „Изток“, „Север“ и „Узунджово“. При голяма част от пробите, особено за помпените станции „Север“ и „Изток“, количеството уран е в нормите и отговаря на допустимите стойности в Наредба № 9 за качеството на водата за питейно-битови цели.

Остава в сила наложената забрана за използване на питейната вода за пиене и приготвяне на храна в Хасково. За населението в града са осигурени водоноски.

Още новини

loading...

8 коментара

  • Това с водоноските е театър. Плащаме по 3 лева кубик за промишлена вода. Има ли кмет тоя град или този е само фигурант?

    • и кмета е на водоноска бе, да не е негово ВиК ДЪРЖАВНО е, няма власт там той

  • до края на ноември ама коя година? докато ВиК не си платят борча към басейнова дирекция, няма разрешително и няма вода, така че ноември ама коя година ?

  • Отново тази вечер тече кална вода? С урана не може да се справите, щото терена ни е такъв, ама поне с калта можете. 3 лв. за кубик – уран + кал??? Ясно е, че това не е питейна вода, ама поне за миене и къпане да става…

  • Питайте Делянча Добрев каде са двате милиона и ако каже че не знае,до стената и един 7.62мм. между веждите.

  • Как с каква вода се прави бирата ? Със същата и народа си пие и свети ли свети … Е и ние сега сме дали нещо на народа – бира и още нещо ! Депутата Добрев избяга в София за да не се облъчват и да поживеят 100 години !

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.