Харманли минава на водоноски и бутилирана вода заради урана

Регион

От днес за децата в детските градини в Харманли и за хората, които са на домашен патронаж храната се приготвя с бутилирана вода. Общината вече достави такава. Очаква се по-късно през деня или утре от ВиК да доставят в града и водоноски.

Над 25 000 души в община Харманли не могат да пият и готвят с вода от чешмата заради превишените норми на уран и алфаактивност. Общо в Хасковска област проблемът вече засяга над 100 хиляди души.

От община Харманли тепърва ще изчисляват колко ще им струва доставката на вода. Кметът Мария Киркова каза, че засега сумата не е голяма, защото не работят всички детски градини и училищата, но от септември няма да е така. Хората в града и селата Бисер, Остър камък и Надежден също пресмятат.

Вода

„Направили сме организация. Дезинфекцирали сме три водоноски, сега те се изпразват, пълнят се с чиста вода и ще трябва да се вземе проба от РЗИ“, обясни управителят на ВиН – Хасково Тодор Марков. Вече е спряно водоподаването от един от кладенците с най-високо съдържание на уран. Нови проби ще се вземат следващата седмица, а резултатите от тях ще станат ясни в началото на септември.

Тепърва предстоят срещи между институциите, за да се намери решение на проблема.

loading...

4 коментара

  • Това предполага изплащане от от страна на ВиК на обезщетения на всичките си клиенти в общината, заради доставяната радиоактивна вода.

  • Боже , боже …. с години търсят решение на проблема и ефект няма , а в същото време всеки месец си получаван заплатата !!!

  • Имат си КМЕТИЦА-ГЕРБЕРАСТКА харманлийци!!!
    Сега да си сърбат супата с УРАН!!!
    ТЯ МАРИЙКА КМЕТИЦАТА ДАЛИ ЗНАЕ ЩО Е ТУЙ УРАН???
    ОТ КОЯ ГРУПА В МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА?

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.