Инспекцията по труда: Глоба и 4 предписания за „Булсатком“ заради загиналия техник

Хасково

От Инспекцията по труда приключиха проверката на трудовата злополука, при която преди близо месец загина 30-годишният техник на „Булсатком“ Мирослав Петков.

Haskovo.info припомня, че техниците бяха изпратени в хасковското село Подкрепа за отстраняването на авария след паднал гръм. Ток удари и уби Мирослав Петков.

От Инспекцията са извършили проверка за спазване изискванията на трудовото законодателство. При нея са констатирали четири нарушения, за отстраняването на които са приложени принудителни административни мерки – задължителни предписания, съобщи за Haskovo.info директорът на Инспекцията по труда Кирчо Кирев.

Проверяващите са констатирали, че не е приложена писмена инструкция за безопасна работа на производителя за използваните съставни устройства или вътрешна инструкция с цел предварително информиране за избягване на рисковете за живота и здравето на работниците при работа с електрически ток. За това на фирмата е съставен и връчен акт, като глобата е от 1 500 до 15 000 лв.

Второто предписание е да се осигурят подходящи квалификационни обучения по електробезопасност на работещите. Те трябва да залегнат като задължително условие в длъжностните характеристики на работещите.

На следващо място трябва да се преразгледа оценката на риска и да се предприемат адекватни мерки за отстраняването му.

Даден е и срок за изпълнение на предписанията до 31 август.

Haskovo.info припомня, че след погребението на младия техник неговите роднини и близки се събраха пред офис на „Булсатком“. Те обвиниха фирмата, че не е осигурила нужната екипировка на своите техници. Тогава от фирмата отрекоха обвинението и заявиха, че извършват вътрешна проверка.

Проверката на Инспекцията по труда не е констатирала липсата на лични предпазни средства. Според проверяващите фирмата е осигурила такива, но те не са били използвани към момента на злополуката.

4 коментара

  • хасково инфо са станали такива подмазвачи,че вече сайта на ЕСКОМ вече звучи дисидентски до техния. Мафията и вас ви купи, сакьн да не обидите някой от силните на деня. Е, комунистите, доволни ли сте вече, от любимото ви бай Тошово време се вьрна тоталната цензура.

  • Толкова струва един човешки живот, между 1500 и 15 000 лв., в други случаи – три години условно и така всичко си продължава по старому

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.