Хасково

Инспекцията по труда: Глоба и 4 предписания за „Булсатком“ заради загиналия техник

От Инспекцията по труда приключиха проверката на трудовата злополука, при която преди близо месец загина 30-годишният техник на „Булсатком“ Мирослав Петков.

Haskovo.info припомня, че техниците бяха изпратени в хасковското село Подкрепа за отстраняването на авария след паднал гръм. Ток удари и уби Мирослав Петков.

От Инспекцията са извършили проверка за спазване изискванията на трудовото законодателство. При нея са констатирали четири нарушения, за отстраняването на които са приложени принудителни административни мерки – задължителни предписания, съобщи за Haskovo.info директорът на Инспекцията по труда Кирчо Кирев.

Проверяващите са констатирали, че не е приложена писмена инструкция за безопасна работа на производителя за използваните съставни устройства или вътрешна инструкция с цел предварително информиране за избягване на рисковете за живота и здравето на работниците при работа с електрически ток. За това на фирмата е съставен и връчен акт, като глобата е от 1 500 до 15 000 лв.

Второто предписание е да се осигурят подходящи квалификационни обучения по електробезопасност на работещите. Те трябва да залегнат като задължително условие в длъжностните характеристики на работещите.

На следващо място трябва да се преразгледа оценката на риска и да се предприемат адекватни мерки за отстраняването му.

Даден е и срок за изпълнение на предписанията до 31 август.

Haskovo.info припомня, че след погребението на младия техник неговите роднини и близки се събраха пред офис на „Булсатком“. Те обвиниха фирмата, че не е осигурила нужната екипировка на своите техници. Тогава от фирмата отрекоха обвинението и заявиха, че извършват вътрешна проверка.

Проверката на Инспекцията по труда не е констатирала липсата на лични предпазни средства. Според проверяващите фирмата е осигурила такива, но те не са били използвани към момента на злополуката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.08.2018 20:44 20:44

хасково инфо са станали такива подмазвачи,че вече сайта на ЕСКОМ вече звучи дисидентски до техния. Мафията и вас ви купи, сакьн да не обидите някой от силните на деня. Е, комунистите, доволни ли сте вече, от любимото ви бай Тошово време се вьрна тоталната цензура.

Глоба
Глоба
25.08.2018 10:19 10:19

Малка е глобата нищо не е това а за семейството нана загиналия какво ???? Нищо

Коко
Коко
25.08.2018 16:07 16:07

Няма справедливост,няма!!!

Читател
Читател
26.08.2018 17:59 17:59

Толкова струва един човешки живот, между 1500 и 15 000 лв., в други случаи – три години условно и така всичко си продължава по старому

Back to top button