Регион

Млад белоглав лешояд оцеля след удар от влак

Млад белоглав лешояд оцеля след удар от влак. Инцидентът е станал рано тази сутрин в местността Средна Арда на язовир „Студен кладенец“, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Неопитната птица оцеля, благодарение на Стоян Узунов, който веднага след като вижда ранения лешояд се обажда в БДЗП, за да потърси съвет и съдействие за спасяването му.

Само час след първото обаждане местните транспортират със собствена лодка ранената птица до брега на язовира, откъдето я поема Волен Аркумарев и веднага отпътува с нея за Спасителния център за диви животни в Стара Загора на „Зелени Балкани“.

Лешояд

Волен веднага разбира, че ударената от влаковата композиция птица е млад белоглав лешояд. Птицата е едва на няколко месеца и най-вероятно сега е правила първите си по-големи полети далеч от родното гнездо. В края на лятото и началото на есента тазгодишните белоглави лешоядчета са изложени на много рискове в заобикалящата ги среда, защото нямат голям опит и тепърва се учат да летят. Съществува дори реалната опасност да паднат във водите на язовирите в Източни Родопи и да се удавят.

Пострадалият белоглав лешояд бил кацнал на релсите на влаковата линия, в следствие на което е ударен от преминаващ влак, който откъсва дясното крило на птицата.

Специалистите от Спасителния център за диви животни в Стара Загора своевременно извършват операция на белоглавия лешояд като зашиват откритата рана и поставят витамини и антибиотици на ранената птица.

Днес и утре са критични дни за оцеляването на белоглавия лешояд, който за съжаление няма да може да бъде пуснат обратно в естествената му среда, но пък може да бъде включен в размножителната програма на „Зелени Балкани“ и някой ден неговото поколение да бъде успешно върнато на свобода в дивата природа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button