Хасково

Откриха „Синя стая“ за изслушване на деца жертви на престъпления в Хасково

„Синя стая“ за изслушване на деца жертви, извършители на престъпления и на такива в риск беше официално открита в Хасково. Тя се намира на улица „Цар Освободител“ 2, на втория етаж в Малкия бизнесцентър.

Това е петото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори са министерството, Хасковсковският окръжен съд и община Хасково, която предостави помещенията безвъзмездно.

Стая

Лентата прерязаха заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и Даниела Димитрова – представител на посолството на Швейцарската Конфедерация, която е родом от Хасково.

Зам.-министърът заяви, че в България ще има 12 подобни сини стаи, които трябва да са готовни до октомври. Кметът Добри Беливанов и Даниела Димитрова също приветстваха откриването на синята стая в Хасково.

Председателят на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова обясни, че от стаята ще се възползват от съда, прокуратурата, полицията и социалните. Има помещение, преградено с венецианско стъкло, зад което ще са съответните наблюдатели на изслушването на детето, което се прави в добре обзаведена стая. Изслушването се записва с аудио и видеотехника, а записите ще се ползват като доказателства в съда.

Стая

През миналата година само Хасковският районен съд е разглеждал наказателни производства с участието на 54 деца, а по граждански дела – 31 деца. В региона е имало и 7 дела за домашно насилие с участието на деца.

След откриването на Синята стая в нея беше направено и демонстративно изслушване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button