Любопитно

Община Хасково се включва в Европейските дни на наследството

Община Хасково се включва в Европейските дни на наследството, съобщават от кметството.

През последните две десетилетия инициативата „Европейски дни на наследството“ се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През септември всяка година културните институти отварят вратите си за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в съвремието. Днес всички 50 държави, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, подкрепена съвместно от Съвета на Европа и от Европейската комисия, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

Тази година честването на Европейски дни на наследството ще бъде и кулминацията в събитията, посветени на Европейската година на културното наследство 2018, като преминат под мотото „Културното наследство – Изкуството да споделяш!“.

И през 2018 г. България се включва активно и в двете инициативи, като им посвещава редица събития, включително и от официалната програма на вече преминалото Българско председателство на Съвета на ЕС. Национален координатор на провеждането на събитията е Министерството на културата.

Община Хасково ще се включи в инициативата, като посвети следните събития от културния си календар:

Дата на откриване /

Място

Наименование на събитието Описание
6.09.2018 г.

10.30 ч. ,

 

РИМ -Хасково,

зала „Родолюбие”

 

Откриване на фотоизложба „Хасковци, завършили образованието си в европейски университети в    края на XIX и началото на XX век“ .

Вход: свободен.

Фотоизложбата се организира  съвместно с ОП „Младежки център“-Хасково и сдружение „Надежда”. Целта на изложбата е 3 да покаже хасковци завършили в Европа, но върнали се в родния си град и в България, за да помогнат за просперитета им в първите десетилетия след Освобождеието. Сред тях са д-р Върбан Герджиков,  д-р Милушев, проф. д-р Асен Златаров и др.

 

6.09.2018 г.

17.30 ч.

ХГ „Ат. Шаренков“

Откриване изложба на Димитър Рашков.

Вход: свободен.

Димитър Рашков е роден през 1954 г. в Карлово. Завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “Скулптура”. Бил е преподавател в Художествената гимназия в Казанлък, главен художник на община Карлово, уредник и директор на Градската художествена галерия. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts”- Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.
7.09.2018 г.

17.00 ч.

РИМ –Хасково, Зала за гостуващи изложби

 Откриване на Гостуваща изложба „Втория по големина в света кристален череп и представяне на минерали“ .

Вход: свободен.

Черепът  от Рио Гранде до Сул, чийто произход е от джунглите на Амазония, е третият по големина в света  и с теглото си от 7 кг се нарежда след Вашингтонския и Тексаския. Всички те са изработени от кварц от територията на днешна Бразилия. Единствено там  се  намират находища на планинския кристал с перфектни ретранслационни възможности, т.е. за съвършено  приемане и предаване на информация.
8.09.2018 г.

11.00 ч.

РИМ –Хасково, зала „Нова история”

 

 Откриване на временна експозиция „Хасково  от края на XIX до средата на XX век“ /От фондовете на музея/.

Вход: свободен.

Целта на експозицията е да се покаже как са живеели хасковци през този период. Затова в зала „Нова история“  на Регионален исторически музей Хасково е направена възстановка на кантора на местен индустриалец, на гостна стая. В дне ат витрините се разказва за живота и дейността на Стефан Димитров – първият професор по керамика в България. Изложени са и знамена на 10-ти родопски полк.
8.09.2018 г.

11.00 ч.

 

РИМ –Хасково, зала „Нова история”

 

Представяне на фотоалбум „Левски, революцията  и хасковския род на Хаджи Иванчо Минчев

Вход: свободен.

Илюстрованото издание се посвещава на 180 години от рождението на хаджи Иванчо Минчев, един от близките съратници на Васил Левски в Хасково, както и първи кмет на града след освобождението му от османско владичество през зимата на 1878 г. Същевременно албумът дава и подробна информация за трите посещения на Васил Левски в Хасково и основаването на местния революционен комитет.
8.09.2018 г.

17.30 ч.

ХГ „Форум“

 

Откриване изложба на Константин Гърнев

Вход: свободен.

Константин Гърнев- роден  1893-1966 год. в с.Либяхово /дн. Илинден/.Учи в гр, София в Рисувателното училище,  Художествената академия и  в Мюнхенската академия по изкуства. Гърнев е от тая група художници,чието творчество е създадено в чужбина и допринася за популяризиране изкуството на българските художници в чужбина и у нас. Националната художествена галерия представи негови творби през пролетта на 2018 г. и част от тях ще гостуват и в галерията в Хасково.
20.09.2018 г.

ХГ „Ат. Шаренков“

Изложба „Поздрави от…Италия и България“

Вход: свободен.

Колекция от над 300 пощенски картички, марки и монети от Италия и България от последните 100 години. Изложбата е на разположение в оригиналната й версия с автентичните картички от италианска страна, докато българската ще бъде на разположение на предварително разпечатани панели. Изложбата се организира от Италиански културен институт – София.
20.09.2018 г.

РИМ – Хасково

Изложба „Идентичност между символика и цветове“

Вход: свободен.

Колекция от 60 съвременни произведения на изкуството, създадени с различни техники:литография, фотография, гравюра и декупаж.Творбите на 30 италиански художници, идващи от Академията Брера, са придружени от равен брой творби, спечелили наградата на Националната художествена академия в София през 2018 г. Изложбата подчертава стойността  на различието като културно богатство. Изложбата се организира от Италиански културен институт – София.

 В периода на официалното провеждане на „Европейски дни на наследството“, жителите и гостите на града ще имат свободен достъп (без заплащане на входни такси) до експозициите в Регионален исторически музей – Хасково и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ в село Александрово от 21 до 23 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button