Любопитно

Хиляди посетиха кулинарния фестивал в Ивайловград

Шеф Андре Токев оглави журито на тазгодишния междунароен фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ в Ивайловград.

Над 2500 души посетиха събитието, което е част от културната програма на общината и сред инициативите, целящи районът да се утвърди като туристическа дестинация. Седмото издание на фестивала, който е единственият по рода си у нас, отново очарова гости и гастрономи с кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея.

Фестивал

В рамките на „Кулинарното наследство на Тракия“ всеки участник има възможността да представи ястия на основата на местни легенди, традиции, природни дадености и всичко, което е вплетено в ежедневието на хората живеещи по тракийските земи. По този начин той може да покаже своята уникалност.

Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, но фестивалът е доказателство, че по-скоро общите черти надделяват.

Фестивал

И тази година представители на френския град Лонго, с който Ивайловград е побратимен, спазиха традицията като уважиха с присъствието си фестивала. Те представиха „Пиле по фламандски с бирен сос“. А южните ни съседи привлякоха вниманието със своята средиземноморска кухния. Експертно жури оглавявано от шеф Андре Токев оцени представянето на всеки един щанд по няколко критерия – вкус, презентация и традиции. В опит да си спечелят благословията на журито, много от участниците използваха певческите си таланти и възстановки на обичаи.

Тази година се открояваха безалкохолните бионапитки – сок от бъз, ошав, сок от дренки и смокини. А гостите над 18-годишна възраст, които предпочитате плодовете ферментирали, се насладиха на смокинова ракия и домашно вино.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти бяха отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button