Хасково

Честит празник, Хасково! Литургия, почетни граждани и концерти в програмата

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица се чества като празник на Хасково от 1993 г. с решение на общинския съвет. Богородица се счита за покровителка на града още през Възраждането, когато с общия труд и средства на жителите на града е построена църквата, носеща името й.

Символ на Хасково е и монументът на Божията майка, който е открит през 2003 г. Той е вписан в книгата на рекордите „Гинес“ като най-високата статуя на Дева Мария в света.

Празничната програма започва в 8:30 часа с тържествена литургия по случай Рождество Богородично в църквата „Успение на Св. Богородица“. В 9 часа на площад „Общински“ е тържественият ритуал по издигане на Националното знаме.

В 9:30 продължава тенис турнирът на кортове „Хасково“, а в същия час в зала спартак започва открит турнир по тенис на маса за деца.

Парад на ретро автомобили ще има от 10 часа на площад „Свобода“, а половин час по-късно е демонстрацията на занаята грънчарство с участието на децата от школа „Колорит“ пред художествена галерия „Форум“. В 11 часа в Регионалния исторически музей се открива временна експозиция „Хасково от края на 19 до средата на 20 век“ и ще бъде представен фотоалбумът „Левски, революцията и хасковския род на Хаджи Иванчо Минчев“.

В 11:30 часа пред театър „Иван Димов“ ще има концерт на духовия оркестър. В 12 часа в театъра ще се проведе церемонията „Почетен гражданин на Хасково“ с участието на квартет „Belcanto“.

В 13:30 часа в зала „Дружба“ започва турнир по минибаскетбол, а от 15:30 е баскетболният мач между ветерани и юноши от клуб „Хасково“. В 15:45 в залата ще се проведе тържествена церемония по удостояване с отличието „Почетен знак на Хасково“ и „Почетни звания“ от Българска федерация по баскетбол по повод 85 г. от създаването на баскетбола в Хасково. От 16 часа до арката на парк „Кенана“ ще има състезание по приложно колоездене.

В 17 часа на площад „Свобода“ театър „Дани и Деси“ ще представи детския куклен спектакъл „Пеперудена магия“. Половин час по-късно в галерия „Форум“ е откриването на изложбата на Константин Гърнев.

В 18 часа на площад „Свобода“ ще има празнична торта за децата на Хасково. От 19 часа на площада е концертът на фолклорен танцов ансамбъл „Златна Тракия“.

От 20 часа на площадка „Спартак“ е концертът на Валя Балканска и „100 Каба гайди“ с участието на Петър Янев.

От 21 часа Държавна опера – Стара Загора ще представи „Queen Tribute concert – Шоуто продължава“. Диригент е Димитър Косев, вокалист – Теодор Койчинов, със специалното участие на Елена Баръмова. В шоуто участват още Божидар Тонев – китара, Александър Тумангелов – барабани, Павел Цонев – клавир и вокали, Таньо Сандев – бас китара и вокали, Елена Петрова – вокали, Ванина Колева – вокали. Оркестрации: Свилен Димитров и Пламен Проданов с участието на оркестър и хор на операта.

За 22:30 часа са насрочени празничните фойерверки.

Валя Балканска и 100 каба гайди за празника на Хасково (ПРОГРАМАТА)

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петър Стоянов
Петър Стоянов
08.09.2018 7:50 7:50

Защо не споменахте чия
беше идеята и как се построи паметника на Св. Богородица

Анонимен
Анонимен
08.09.2018 12:22 12:22
Отговор до  Петър Стоянов

Честит празник, Хасково! Защото има свирепа цензура вьв ВСИЧКИ хасковски медии.

Back to top button