Местят 129 000 лева в бюджета на Хасково, за да ги дадат за охрана на училищата

Хасково

Да бъдат преместени 129 000 лева от едно перо в друго, за да могат да бъдат дадени на училищата в Хасково за охрана предлага в докладна до Общинския съвет кметът Добри Беливанов.

От общината съобщиха, че сега парите са за организации с нестопанска цел, а според експертите в общината по закон те са „юридическо лице – учебно заведение“. Предлага се увеличение на подпараграф за „Вътрешни трансфери в системата на първостепенния разпоредител“ със 129 000 лв., като за сметка на това се намалява с толкова параграф „Субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел“.

В зависимост от избрания от всеки директор метод парите ще се планират или като разходи за възнаграждения и осигурителни вноски на персонал, или като разходи за външни услуги, се казва още в докладната.

От кметството се ангажират, че ако общинският съвет подкрепи тази промяна в бюджета средствата за охрана на учебните заведения ще бъдат преведени в най-кратък срок.

От общината припомнят, че събирането на средства от родителите на ученици противоречи на Закона за предучилищно и училищно образование. От миналата година е в сила и заповед на кмета Добри Беливанов, забраняваща събирането на средства от родителите. Според разпоредбите ако училище е събирало пари принудително, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна. Настоятелствата също нямат право да събират пари от родителите.

5 коментара

  • къде ги местят бе от единия джоб на кмета в другия ли. той затова не ги плаща защото гледа къде да ги премести и да ги сфитне.

    • Така се „сфитвали“ пари хахахха. Пак се пробваха едни „умни“ общински съветници да овътрят Беливанов ама той е хитър. Ха ги беше превел ха го сплескваха че е неправомерно и тръгват проверките от където се сетите. Тя такава беше и схемата с баскетбола общината плати Държавно първенство, ама умната тогава финансова директорка известна повече като братовчедка наДД превела парите отнякакво перо на бюджета дето не можело от там и се наложило кмета да доказва че е имало такова първенство И подобна врътка готвеха и сега, да преведе парите на училищата, после неправомерно преведени и бая сума си е напарво отива в специализирана прокуратура. Голямата цел на едни партийци решени да правят преврат, та белким уредят с постове едни калинки.

  • Как ще стигнат парите Има 27 общински и 7-8 държавни училища. 129 000 лв/ 33 училища правят 3909, 00 лв. За три месеца по двама охранители заплати + осигуровки!
    Браво на кмета!!!!!

    • Гений, общинският бюджет е за общински предприятия, в този смисъл тази сума е само за общинските училища!!!!!!! Същото така бюджет-2018 покрива разходи за 2018г и такива от предходни години, кято са правилно разпределени счетоводни като разходи от предходни години, съгласно закона за счетоводството. Така че като си извадиш календарчетои сметнещ на пръсти виждаш колко месеца има до края на 2018г

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.