Регион

Откриха обновения за над 5 млн. лв. център на Димитровград

Официално община Димитровград откри обновения си градски център.

Мащабният проект на обща стойност от 5 185 000 лв. напълно промени облика в сърцето на града, като същевременно запази неговата уникалност. Едната част от средствата 4 407 250 лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а другата – 777 750 лв. по Оперативна програма „Региони в Растеж 2014 – 2020“.

Проектът бе с продължителност 24 месеца, като стартира на 19 септември 2016 г. и приключва на 19 септември 2018 г. Дейностите, които бяха извършени в този период подобриха значително градската среда, това каза на заключителната пресконференция днес, ръководителя на проекта Тихомир Гочев. Той отчете резултатите от свършеното и благодари на целия екип от специалисти и експерти, кито работиха по обновяването на пешеходната зона по булевард „България“, която обхваща 32 280 кв. м. В рамките на две години се създадоха условия за интегриране на хората в неравностойно положение и се повиши безопасността и сигурността на градската среда, извърши се цялостно почистване и възстановяване с редица реставрационни дейности върху колонадите, където с поставянето и на новите осветителни тела се разкри красотата на тези зони. Зелените площи бяха преорганизирани като пространства и обогатени с нови дървесни видове, храсти и цветя, които в допълнение с новото декоративно парково осветление създават уютна среда за отдих и почивка. Поддържането на зелените пространства е решено с автоматична система за капково напояване.

Димитровград

Най-впечатляващ е площад „Поезия“, където пространството около шадравана бе реорганизирано в посока на оживлението на центъра. Резултата от новооформените зони и елементи на съвременния градски дизайн, го превърнаха в любимо място за лични срещи и обществени събития. Фонтана, който бе напълно обновен и ремонтиран, допълнен с напълно нови водни ефекти завършва напълно неповторимостта на това място. Крайният резултат от реализацията на този проект е един напълно обновен, но съхранил своята уникалност градски център, от който се ползват жителите и гостите на Димитровград.

Градският център на Димитровград попада в рамките на Културен маршрут към Съвета на Европа „Атриум – архитектура на тоталитарните режими на 20 век в Европейската градска памет“, с което получава признание на Европейско ниво със своята културна ценност и стойност.

Участие в пресконференцията взе и заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков, който подчерта, обществените ползи от реализирането на този важен за града проект и сподели, че ремонта и реконструкцията на пешеходната зона напълно съхрани уникалния облик на центъра. Заместник-кметът допълни, че съгласно изискванията на оперативната програма бенефициентите са длъжни да постигнат определени индивидуални етапни цели към септември 2018 г. относно обема на верифицираните средства. Към днешна дата община Димитровград има верифицирани над 10 000 000 лв. по проекти по програмата, което е около 56% от общия размер, при минимален праг от 20%. Това дава сериозни шансове на общината за получаване на още ресурс съгласно Методиката за преразпределение на средствата в следствие на корекциите.

Символичното рязане на лента бе направено на площад „Поезия“, който се явява централен за пешеходната алея на булевард „България“. Пред събралото се множество председателката на общинския съвет Гергана Кръстева каза, че времето ще направи още по-красив центъра и благодари на кмета Иво Димов и екипа за постигнатите резултати. Областният управител Станислав Дечев поздрави кмета за това, че се работи активно по проекти. Темпа с който се отриват нови за града обекти го прави най-развиващият се в Хасковска област. Димитровград е първият град в Южен Централен район, който обнови градския си център, добави областният управител. Яшо Минков подчерта, че това е най-мащабният такъв реализиран в градска среда за последните години. Гости на събитието бяха много общински съветници и граждани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аноним
Аноним
15.09.2018 20:10 20:10

5000000 за един надпис,защото аз друго направено не виждам!

Автор
Автор
17.09.2018 10:37 10:37

И подмяна на някои плочки с по-некачествени и чупливи. Добре че не подмениха всичките. А лампите от външния край на тунелите ще се изпочупят от падащите мазилки от горните етажи. Щеше да е смешно ако не беше трагично в ремонтирания център да има табели покрай тунелите да се пазиш от падащи предмети.

Мъчно ми е за вас
Мъчно ми е за вас
17.09.2018 18:27 18:27

СРАМ И ПОЗОР ДИМИТРОВГРАДЧАНИ СПИТЕ ЛИ?

Back to top button