Хасково

Тържествено откриха учебната година в Хасково

Учебната година започна успешно в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Във всички 77 училища годината беше открита тържествено. Приветствия отправиха директорите и официалните гости. Бяха наградени и изявени ученици. Почти навсякъде ремонтите са приключили.

23 872 ученици прекрачиха днес училищния праг в областта. Броят на първокласниците в региона е 2263 и е малко повече в сравнение с миналата година.

660 ученици започват годината във ФСГ с електронен дневник

Тържествено откриха учебната година в хасковската Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“.

Откриване

Приветствие отправи директорът Цанко Цанков, който връчи наградата „Млад буровец“ на изявения осмокласник от миналата година Ангел Кавалджиев. От 138 десетокласници през миналата учебна година 110 получават удостоверение от министерството на образованието и науката, че са се представили успешно в националното онлайн оценяване на дигиталните компетентности под ръководството на учителите по информационни технологии. Трима от тях са с едни от най-високите резултати в областта – Мелиса Метин, Селин Айдън и Ханде Ерхан и също получиха награди.

Откриване

Тази година учениците няма да имат хартиени бележници и дневници, а ще има електронен дневник. Родителите могат да получават ежедневна информация за представянето на децата им в училище.

Учебната година във ФСГ започват 660 ученици, като само осмокласниците са 129. Всички бяха посрещнати с пита с мед.

884 ученици започват годината в Езикова гимназия „Асен Златаров“

Новата учебна година беше официално открита и в хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“.

Откриване

 

Всички бяха приветствани от директора Деян Янев. Той заяви пред Haskovo.info, че по време на лятната ваканция със собствени средства на гимназията е извършен ремонт на четвъртия етаж. Ремонтирани са фоайето, коридора, 7 класни стаи, а в 8 стаи са монтирани мултимедии.

884 ученици започват годината в Езиковата, разпределени в 35 паралелки. Само осмокласниците са 185, като приемът е над 100%, защото има три двойки близнаци.

С водосвет откриха учебната година в ПМГ „Боян Петканчин“

Отец Златко и отец Никола отслужиха водосвет за здраве и благоденствие при откриването на учебната година в хасковската ПМГ „Боян Петканчин“.

Приветствие отправи директорът Гергана Петрова. Талантливи ученици се представиха с песни и танци.

Откриване

През ваканцията е ремонтиран вторият етаж на гимназията и учителската стая. 16 лаптопи са получени от министерството на образованието и науката. Отделно, гимназията е взела още 15 нови компютри с монитори.

Годината в математическата започват общо 718 ученици. Осмокласниците са 5 паралелки. 27 са новите деца в пети клас.

Сертификати за младшите посланици на Европарламента в „Александър Паскалев“

С издигане знамето на България започна новата учебна година в хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“.

С пожелание за успех всички ученици и учители бяха приветствани от директора на Гимназията Пенка Георгиева. Тя поздрави най-малките, осмокласниците, за избора, който са направили. Това е училище с традиции и с визия за развитие, подчерта Георгиева. На най-големите, дванадесетокласниците, тя пожела да се радват на последния си първи учебен ден в училище и успех на държавните зрелостни изпити в края на учебната година.

Откриване

17 ученици, младши посланици на Европейския парламент, получиха сертификати за активното си участие в проекта. Гимназията вече официално има статут на училище посланик на Европарламента и дейностите ще продължат и през тази година. Най-активният младши посланик, Богомила Димитрова, която вече е студентка, призова малките ученици да са също толкова дейни и инициативни.

Откриване

От името на община Хасково приветствие произнесе старши юрисконсултът на администрацията Димитър Митрев, който е бивш възпитаник на „Александър Паскалев“. От свое име той пожела на децата търпение и успехи.

Откриване

Най-развълнувани в първия учебен ден бяха новоприетите осмокласници, които по традиция бяха посрещнати с пита и мед. Най-големите, дванадесетокласниците, се обърнаха към тях и към всички останали ученици с пожелание да вървят по избрания път с увереност, страст и пламък в очите.

И тази година всички прекрачиха училилищния праг под звуците на химна на гимназията.

610 ученици започнаха годината в ПГДС „Цар Иван Асен II“, ремонтите продължават

Учебната година беше официално открита и в хасковската Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“.

Всички бяха приветствани от директора Маргарита Топалова. Децата ще учат на две смени заради продължаващия ремонт в общежитието и работилниците. Този в общежитието трябва да приключи през декември, а в работилниците – до лятото на 2019 г.

Откриване

610 ученици започнаха годината в ПГДС, като осмокласниците са 5 паралелки, а приемът е изпълнен на 100%.

От гимназията се включиха в благотворителната кампания „Подари надежда вместо цвете“. На тържеството се събираха средства за 6-годишния Кристиян Милчев, който страда от мускулна дистрофия и се нуждае от скъпоструваща животоподдържаща терапия.

Над 800 ученици започнаха годината във „Васил Левски“, книжки за всички първолаците

Над 800 деца започнаха учебната година в хасковското СУ „Васил Левски“. Само първокласниците са 80.

Всички бяха поздравени от директора Милена Михайлова, кмета Добри Беливанов и областния управител Станислав Дечев. Кметът влезна с първокласниците в техните обновени четири класни стаи. Водосвет отслужиха отец Златко и отец Никола.

Откриване

Всички първолаци в община Хасково получиха книжка „Аз съм вече първокласник“ с пожелания от кмета. В книжката са събрани емблематични български стихотворения на Иван Вазов, Леда Милева, Георги Авгарски, Елисавета Багряна, Стоян Михайловски, Петко Славейков, Младен Исаев и др., съобщават от общината.

Откриване

По-късно Беливанов беше гост на тържество за първия учебен ден на обновената детска градина „Славейче“ сграда „Ежко Бежко“. Със средства от бюджета на общината са подменени радиаторите и парната инсталация на градината. От тази зима тя ще се отоплява с газ. Сменени са леглата на децата и е обособен логопедичен кабинет.

Ремонтни са извършени в почти всички детски градини в Хасково, обновени са санитарни възли, подменени са парни инсталации в 16 и 22 детска градина, сменени са леглата, пребоядисани са помещения, допълват от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button