Хасково

Търсят пари за почистването и укрепването на опасни речни корита в Хасковско

Списък на 13 речни участъка в региона, които имат нужда от почистване и укрепване беше приет от областния съвет за намаляване риска от бедствия, съобщават от областна администрация.

Те ще бъдат включени в областната програма за намаляване риска от бедствия. Участъците са предложени от общините. Обектите, които имат нужда от почистване и укрепване, ще бъдат представени на Министерски съвет за финансиране.

Първият участък е по левия бряг на река Марица в землището на димитровградското село Брод. Тук е необходимо изземване на наноси по брега с дължина 750 м. за изправяне на брега и осигуряване на добра проводимост. Наносен остров, незалесен в река Марица също трябва да бъде премахнат. Той е с дължина 770 метра, като целта е осигуряване на добра проводимост.

Проблемен участък е и на река Бисерска след село Бисер в местността „Мандрата“. На завоя на реката се получава голям разлив при високи води. Заливат се стотици декари селскостопански площи.

Река Мусачевска – извън урбанизираната територия в землището на симеоновградското село Калугерово. Коритото на реката е обрасло с трева и храсти, и е затлачено с наноси от тиня, като това силно намалява проводимостта на реката, и при високи води е причина за заливане на крайните къщи на селото.

Заседание

Опасно място е и на река Марица в района на Симеоновград и вливането на река Сазлийка в нея. Комисията е констатирала, че в участъка има няколко новообразувани острова от наноси. За подобряване проводимостта на реката, комисията счита, че е необходимо премахването на островите в 5 участъка.

В списъка е и участък на река Марица в Свиленград, от новия до стария мост с дължина 459 м. Комисията установи наличието на новообразуващи се острови от отлагания на земни маси, като на места са започнали да се залесяват с храстовидна растителност. Необходимо е изземване на наносите така, че да не бъде нарушена проводимостта на речното корито, което от своя страна може да доведе до широки разливи и наводнения в Свиленград при високи води.

Участък на река Марица в Свиленград, от стария мост до жп мост с дължина 1027 м. също е потенциално опасен. Комисията отново установи наличието на новообразуващи се острови от отлагания на земни маси. Необходимо е изземване на наносите така, че да не бъде нарушена проводимостта на речното корито.

В списъка е и участък на река Марица в Свиленград, преди новия мост с дължина около 553 м и участък на реката след новия жп мост с дължина около 2003 м.

За участъка от 553 м. преди новия мост също има остров, който към момента е залесен с храсти и единични дървета. Той измества течението на водата вляво и вдясно и предизвиква образуването на нови наносни отложения, които значително намаляват проводимостта на речното корито. Необходимо е изземване на наносите така, че да не бъде нарушена проводимостта на речното корито, което от своя страна може да доведе до широки разливи и наводнения в Свиленград при високи води.

Десният бряг и коритото на река Марица преди устието на река Хасарска срещу шахтов кладенец № 33 на ВиК – Хасково, в разстояние на 950 м. по течението на реката, както и на речното корито под моста на автомагистрала „Марица“ също трябва да бъде почистен.

В списъка са още десен бряг на река Бисерска при помпена станция Лозен и Белица, река Белишка, река Лозенска, река Селска в село Малко градище, река „Синаповска“ при тополовградското село Княжево.

Заседание

На заседанието на областния съвет е била обсъдена и програмата на работа на доброволните формирования на територията на страната. В България има регистрирани 227 доброволни формирования, които работят много ефективно в помощ на пожарникарите и спасителите в критични ситуации, отчитат от пожарната. В тях са записани общо 3053 човека. В областите Бургас и Хасково активността е най-ниска.

Въпреки това вече има много добре функциониращи доброволни формирования в Тополовград, Свиленград и Маджарово, новорегистрирани са групите от доброволци в Ивайловград, Стамболово и Минерални бани. Очаква се създаването на формирования в Харманли и Свиленград.

Министерски съвет осигурява на общините средства за издръжка на доброволните формирования. На всеки 5 години се предоставят по 1000 лева на човек за защитно облекло, а всяка година се превеждат средства за обучение и застраховка на доброволците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button