Хасково

Хасковски снайперист с уникален изстрел на 1.5 км

Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от хасковското военно формирование постига уникален резултат при стрелба със снайпер на състезание в Германия.

ВоененВ състезанието, което е специално за военни снайперисти от страните от НАТО, участват 19 нации. От България участват общо четирима души, които представят Българската армия. Това са два тима от един отбор – двама снайперисти и двама наблюдатели, съобщава вестник „Българска армия“.

Стандартно мишените са от около 200 м до към 1 км, с размери от 50 см/1 м. Снайперистът разказва, че са имали подготовка около два месеца в Стара Загора. Те се опитали максимално да доближат условията на състезанието в Германия, но те се сменяли всяка година и трудността се повишавала. Имало и неща, които тук не можели да се тренират – изстрел от хеликоптер в движение, стрелба от лодка.

След официалното приключване на състезанието се провежда друго съревнование помежду им – за стрелба по избрани мишени. В Германия хасковският снайперист искал да стреля по-далеч, защото е по-трудно. Имало и други, които искали да стрелят на това разстояние, но той решил да стреля по мишена, която е на 1.5 км, с размер 50 см/1 м. Стреляли още американци, холандци, финландци и др. Само хасковлията обаче успял да уцели мишената на това разстояние.Военен

Това постижение е оценено високо, българинът получава признание от италианските си колеги, които имат същото оръжие, с което той стреля в Германия. Италианците казват, че с този тип пушки се стреля максимум до 1 км.

Ефрейтор Хаджипетков е стрелял още на най-къса дистанция – на разстояние 106 м, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката по принцип се води, че е невъзможно. На 252 м вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 м и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 м уцелва портокал в центъра. Над 1 км е по стандартна мишена.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.09.2018 13:57 13:57

Браво на момчето

Back to top button