Любопитно

Богът на виното Сабазий разля менче с вино, концерт и заря в Минерални бани

Богът Сабазий разля менче с червено вино в лозята край село Сусам, за да бъде земята все така плодородна и да дарява хората с веселие и жизненост, съобщават от община Минерални бани.

С възстановката на този древен тракийски ритуал на гроздобер започнаха тридневните Празници на минералната вода, здравето и красотата в курорта Минерални бани. Богът на виното и момичетата от неговата свита влязоха в лозовия масив за да откъснат първите салкъми грозде. Преди това те тръгнаха с конски впряг от центъра на селото, където местни производители бяха изложили своите продукти.

От няколко години обединихме Празника на минералната вода, здравето и красотата със станалия традиция фолклорен фестивал „С хоро на гроздобер“, каза кметът на общината Мюмюн Искендер. Празникът набира скорост с всяка изминала година и става все по-пъстър и весел. Програмата се обогатява непрекъснато, добави той. В общинския център идват 150 кемперисти от различни градове на България и Турция. Специално за празника в Минерални бани пристигнаха много гости от страната и чужбина. Гост на празничната вечер бе и кметът на община Първомай Ангел Папазов.

Минерални бани

Точно в 19 часа на лятната сцена в Минерални бани се качиха Росица Пейчева и нейната танцова формация „Етноритъм“. Толкова ентусиазирана публика не съм срещала никога досега, призна певицата след неспирно извиващите се хора пред сцената. Местата за публиката се оказаха малко, а хората, обхванати от общата веселба бяха препълнили цялата поляна. Малки групички завладени от общата еуфория на празника танцуваха пред близките хотели и заведения. Такъв празник не е имало от години, споделиха местни жители.
След Росица Пейчева хоротеката на открито продължи с оркестър „Фолк палитра“ и виртуоза на кларинета Петър Войников. Точно в 10 часа небето над Минерални бани бе озарено от празнична заря.

Днес празниците продължават с още по-впечатляващи възстановки и фолклорни изпълнения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Iv4o
Iv4o
22.09.2018 21:47 21:47

Този башибозук цяла България празнува Независимостта, а той тръгнал да се кланя на богове себеподобни.

Back to top button