Любопитно

Момичета мачкаха грозде в шарапаните край Минерални бани

Празникът на минералната вода, здравето и красотата в Минерални бани продължи с възстановката „Мачкане на грозде в древнотракийски шарапани“, съобщават от общината.

Според преданието гроздето трябвало да се мачка от босоноги девици, придружаващи Бога на виното Сабазий. Над село Горно Брястово е най-голямата концентрация на шарапани в Източните Родопи. Рано сутринта в местността „Шарапаните“ започнаха да пристигат най-ранобудните участници във възстановката.

Празник

После празникът се пренесе на Лятната сцена в Минерални бани, където пристигна шествието с участниците във Фестивала „С хоро на гроздобер“. Проявата се провежда за трета поредна година и събира все повече и повече групи за любителски народни танци от цялата страна. Пръв на сцената стъпи 5-годишният Дани, който даде мощно начало на празника. Танци от различните фолклорни области на страната представиха групите, участващи във фестивала, който няма конкурсен характер, но въпреки това дава мощен импулс за младите хора, дръзнали да запазят и развиват фолклорните танци на своя народ. Много аплодисменти получи сравнително скоро създадената танцова формация „Бодрост“ от димитровградското село Бодрово. Публиката се наслади на изпълнители от Стара Загора, Кърджали, Крумовград, Хасково, Девин, Първомай и много други градове.

Надиграването за Мис и Мистър Фестивал бе спечелено от представителите на домакините Иван Йорданов и Христиана Добрева от танцов клуб „Иглика“ в Минерални бани.

Днес програмата продължава със семинар по разучаване на две хора.

Празник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Киро
Киро
25.09.2018 12:28 12:28

Няма изкупвачи на грозде в района на Ивайловград!А хиляди тонове грозде стоят!

Back to top button