Хасково

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Хасково

За трети път през 2018 г. се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата във всички областни градове на страната, съобщават от министерството на здравеопазването.

Кампанията „Седмица на отворените врати“ стартира на 25 септември и ще продължи до 28 септември. За Хасковска област прегледите се извършват в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в хасковския квартал „Болярово“ №2.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на проведени кампании през месеците март и юни 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 6489 лица. На 3296 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 71 лица с туберкулоза и 229 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button