Хасково

ГДБОП към хасковски ученици: Сменяйте паролите, не качвайте предизвикателни снимки в интернет

Десетки учениции от Хасково и Димитровград участваха в дискусията „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ в областна администрация.

Сред лекторите бе началникът на „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев, който даде на младежите ценни съвети как да се предпазват в интернет, за да не станат жертви на престъпления. Той посочи, че най-уязвими за сексуална експлоатация са децата на възраст между 8 и 12 г. Годишно се разкриват по над 100 случая на сексуални посегателства. Колев предупрди, че педофилите дебнат в много сайтове, като jivotno.com и други за запознанства, както и в социалните мрежи. Педофилите вече използват видеовръзка, записват децата и след това ги изнудват за срещи на живо. С видеозаписи, но основно за пари се изнудват и възрастни. Откупът в последния случай е между 3000 и 5000 евро.

Дискусия

Специалистът от ГДБОП предупреди и за опасностите от хакерски атаки. Той посочи, че има фирми, които са ужилени от хакери със суми от порядъка на 600 000 евро или 350 000 паунда. Престъпление е и хакването на профили във фейсбук или електронни пощи. Учениците бяха предупредени да са бдителни и при пазаруването в интернет, където могат да им откраднат личните данни. Потенциално опасни са сайтовете, където цените на стоките са в пъти по-ниски.

Колев препоръча на младежите да използват „къдрави“ пароли с различни символи, букви и цифри. Паролите трябва да се сменят периодично и да се записват на тефтер. Учениците бяха посъветвани да ограничат изявите си в социалните мрежи и да не качват предизвикателни снимки, с които е по-вероятно да станат жертви на педофили. Отделно, на по-късен етап при кандидатстване за работа може да има проблеми, защото много от работодателите все по-често проверяват профилите на своите бъдещи служители в социалните мрежи.

Публичната дискусия е част от серията „Безопасен интернет за хората“ в рамките на кампанията „Безопасен интернет за ЕС“. Тя се организира по идея на евродепутата Ева Майдел, която е посланик на инициативата. В дискусията участваха още депутатът Делян Добрев и областният управител Станислав Дечев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стивън Къри
Стивън Къри
25.09.2018 21:42 21:42

В качеството си на какъв е там Делян Добрев някой може ли да обясни експерт или т.н.

Откривател
Откривател
25.09.2018 23:15 23:15

Като откривател.

Смърф
Смърф
26.09.2018 12:18 12:18

Компаньон или подпиращ се ..! ?

Back to top button