Регион

Водолази почистиха опасен язовир в Свиленградско

Община Свиленград почисти язовир Джемер до село Сладун с помощта на водолази, съобщават от кметството.

Запушена изпускателна шахта, която се намира вътре в самия водоем, не е позволявала оттичането на водата по изпускателната и напоителната тръби. Екип от трима водолази от Варна, извикани от общината, установи 1,5 м напластена тиня навътре в шахтата. Те разбиха пластовете наноси и ги разнесоха. Водолазите работиха на дълбочина 16 метра.

Язовирът се намира на 4 км над село Сладун. От няколко месеца започнаха опитите на общината да се установи причината за запушването на съоръженията. Продухваха се с помпи и компресор тръбите на язовира без видим резултат. Поради липсата на отток капацитетът му достигна максимума си от 1 млн. куб. м водна маса. След отпушването на изпускателната шахта опасността от преливане е избегната. Хората от Сладун вече могат да ползват язовира и за напояване на насажденията си.

Язовир

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button