Любопитно

Димитровградска учителка e лектор на новия център на „Миню Балкански“

Деца от Хасковска област ще могат да се занимават в Регионалния център за извънкласни дейности по математика, физика и информатика, който се открива днес в село Оряховица, община Стара Загора.

Центърът е организиран от фондация „Миню Балкански“. Тя е създадена от проф. Минко Балкански, един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Проф. Балкански е гостувал в Хасково и Димиитровград и е дарявал училища с компютърна техника, припомня Haskovo.info.

Занятията в центъра ще се провеждат редовно всяка събота и неделя в хода на учебната година и през ваканциите. По този начин много младежи от Южна България ще получат реална възможност да развиват знания си в областта на науките под ръководството на преподаватели с доказан опит. В лекторския екип по математика е и Катя Чалъкова – учител в ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград, член на национални комисии към МОН. Първите занятия започват още днес с математика за ученици във 2-4 клас, 5-7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас.

Основен приоритет на фондация „Миню Балкански“ е да открива, насърчава и подкрепя талантливи млади българи да се занимават с наука и технологии. Всяка година фондацията провежда състезания по математика и физика, конкурс „Млади изобретатели“и летни школи за ученици в различни възрастови групи, в областта на гражданското образование, изкуството, езици, математиката, природните науки, информатиката, роботиката и модерни технологии за криптиране и програмиране.

Базата на фондацията, създадена в памет на бащата на проф. Балкански, е в родното му село Оряховица. Бившите магазини и къщи на фамилията там са превърнати в приемен дом, библиотека с над 6 000 тома френска литература, учебна зала по информатика и етнографски музей.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button