Регион

Минерални бани прехвърля 50 язовира на държавата

Община Минрални бани прехвърля на държавата 50 язовира на държавата, съобщават от кметството. Това става факт след решение на общинския съвет.

За поддържането на тези язовири следва да се изградят контролно измервателни системи, програми за технически контрол, да се правят единични и комплексни изследвания, анализи за техническото състояние, да се създадат експертни технически съвети, да се назначи и обучава експлоатационен персонал, което не е по силите на общината. Язовирите нямат изградени основни изпускатели, които към настоящия момент се изискват от Агенцията за метерологичен и технически надзор.

Повечето от язовирите са с нарушени стени, преливници, изпускатели и реално не функционират като изравнители. При интензивни валежи наличните язовири не осигуряват задържане на водните маси и водата свободно се стича по деретата, като причинява заливания на жилищни райони, стопански постройки, инфраструктура и земи в съседство. Необходими са аварийно възстановителни работи за всеки язовир – по дига, откоси, изпускател и преливник. Тези мерки следва да се конкретизират от хидроинженери, които да подготвят документацията и да контролират изпълнението на възстановителните работи.

За ремонтно възстановителни работи на един язовир с площ 10 дка се изискват минимум от 3 до 5000 лв., отделно за техническо обслужване се изискват средства и персонал ежегодно.

Анализирайки изложените факти от общината решават да прехвърлят водоемите на държавата.

Haskovo.info припомня, че по същите причини община Хасково също прехвърля на държавата 370 язовира.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.10.2018 16:18 16:18

Браво на Минерални Бани и неиния кмет те ще ги отравят хората те са работливи .Центъра им е за картичка.

Back to top button