Регион

Чудотворна икона на Св. Богородица от Украйна пристига в Харманли

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“, която идва от град Ананиев, Украйна ще бъде посрещната в Харманли на 10 октомври в 16 часа на площад „Възраждане“ пред общината. Ще присъства и Старозагорският митрополит Киприан.

Литийното шествие ще мине по улиците „Никола Петков“ и „Алеко Константинов“ и ще стигне до храм „Свети Иван Рилски“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. В църквата ще бъде отслужено вечерно богослужение. Храмът ще бъде отворен до 24 часа.

На 11 октомври от 8 до 9 часа ще се проведе Утринно богослужение, а от 9 до 11 часа ще бъде отслужена Света Божествена Литургия.

Иконата ще остане за поклонение в храм „Свети Иван Рилски“ до 11 октомври, когато в 15:45 часа кортежът ще отпътува от църквата за Свиленградска духовна околия.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. Вмчк Пантелеймон“. Осветена е в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница.

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button