Регион

Стотици миряни посрещнаха чудотворната икона на Св. Богородица в Харманли

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ бе посрещната от стотици миряни в Харманли.

Светинята от град Ананиев, Украйна бе донесена от Старозагорския митрополит Киприан и посрещната от кмета Мария Киркова, областния управител Станислав Дечев, заместника му Стефка Здравкова, православни свещеници от цялата енория, вярващи, дошли да се поклонят пред Божията Майка и да измолят здраве за семействата си.

Икона

Светинята бе пренесена до храма „Свети Иван Рилски“ с литийното шествие и изложена за поклонение тази нощ до 24 часа. Утре чудотворната икона ще остане в Харманли до 11 часа, когато ще бъде отслужена Божествена света литургия. Митрополит Киприан и всички миряни на колене се помолиха за закрила и мир от Пресветата Божия Майка.

Иконата е изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира „Св. Вмчк Пантелеймон“. Осветена е в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница.

Икона

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм „Св. Александър Невски“ в град Ананиев, Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
10.10.2018 21:02 21:02

Колко много отчаяни хора.

Анонимен
Анонимен
11.10.2018 2:57 2:57

Герберастите, разбрахте ли сега колко народьт е отчаян от вас и от всичко?

Back to top button