Сметището край Гарваново се запълва, трябва да се изгражда нова клетка

Регион

Регионалното депо край хасковското село Гарваново се запълва с отпадъци и трябва да се мисли за изграждането на нова клетка.

Това се е дискутирало на последното общо събрание регионалното сдружение за управление на отпадъците. Haskovo.info припомня, че депото се използва от общините Хасково, Димитровград и Минерални бани.

Новата Клетка 1 на депото се експлоатира от 15 септември 2015 г., като проектният период на експлоатация е 5 г. и реално с запълва. Наложително е да започне подготовка за изграждането на нова Клетка 2 и уточняване на средствата за нейното изграждане, съветват експертите.

В крайна сметка регионалното сдружение за управление на отпадъците дава съгласие за съвместни действия за осигуряване на финанси за продължаване рекултивацията на старата Клетка 1 и изграждането на нова Клетка 2 на регионалното депо край Гарваново.

Сдружението дава и съгласие за използване от община Димитровград на финансови средства от отчисления за разходите, извършени през 2016 и 2017 г. в размер на 654 886 лв. с ДДС за предварително третиране на постъпващите в регионалното депо край Гарваново битови отпадъци от територията на община Димитровград, за сепариране, отделяне на рециклируемите компоненти – стъкло, метали, пластмаси, хартия и картон и производство на RDF-гориво.

5 коментара

  • За какво тогава се изгради този завод за преработка на отпадъците, там нали щяха да се разделят хартия, пластмаса, метали и др.? Или всичко е било един добре премислен сценарий, за да се откраднат европейски средства и да изградим нещо, което всъщност не действа и понеже не действа дай пак да си ги заравяме отпадъците, кой ще се усети, е.бати и балъците са тези еврогейци, а ние колко сме умни!

  • Плюшкин, изказа се неподготвен! Слушай „гост-а“. Обяснил ти го е с едно изречение, простичко като за тебе!

    • Аве Гост или гоуст, ни ма карай да ви изпращам „Господарите на ефира“ че ще се наложи да го ядете тоя боклук, откраднахте парите за завода дето щеше да разделя отпадъците и сега кат не работи, айде пак по стария начин – да заравяме!

  • е какво ще остане след „разделянето“, разделихте си едни пари и сега ще депонирате пак, завода за сепариране не работи-факт!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.