Хасково

Служител на ДАНС от Хасково е координирал иманяри със златно съкровище край Свиленград

Уникално антично златно съкровище е иззето при операция на ГДБОП, проведена съвместно с ДАНС, съобщават от МВР.

Задържана е организирана престъпна група, занимавала се с търговия и трафик на културно-исторически ценности. Задържани са седмина, като на четирима вече са повдигнати обвинения, сред които и служителят на хасковската териториална служба на ДАНС Недко Добчев. Според прокуратурата той е координирал срещите с евентуалните купувачи на ценностите.

Злато

По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС за осъществяване на сделка в началото на седмицата в района на Свиленград. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 г., след което се е издигнал в йерархията на престъпния бизнес.

Злато

Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение. Според заместник-директора на Националния археологичен музей на БАН Христо Попов само златният венец – над 400 г., е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата на съкровището в Турция.

10 коментара

  1. А сега, предишния „директор“ правеше някакви копии на монети също. Колко е вярно, проверка и раследване не е имало, дружка на предишния кмет. По фб все още е директор на музея ?

 1. 2 милиона цирея около ауспуха на гешевци да излязат. Прости педали! Полицай не се става, такъв се раждаш и после само се нагаждаш към определена система. Подобна простотия не се учи в Пазарджик, природна е. За прокурор се учи още две телета време(на чеверме, за професорите).
  Кьорави ли сте, че е абсолютно всичко е фалшиво? Има само две монети, за 15 лева, истински! Вдигнахте си гюрултията, бъдете доволни. Не се е родил все още полицай, който да е по-умен от маришките измамници. Години наред се мъчат да си продадат ментарляците, ама само боБаджии и дансерчета се хващат на въдицата. Всичките им акции са кухи, като тях. Ама и журнаГлистите пригласят ли, пригласят.

  1. Браво! Само ти знаеш истината. Но нали Гешев трябваше да стане главен гъзолизник.

 2. Когато такива ги „прискрипят“, започвате да пищите. Съответната институция добре си е свършила работата. Това е национално богатство с историческа стойност. А журналистите отразяват това, което им е дадено като информация. На някой май не му харесва, или пък се е подразнил от публикацията. Интересно… защо ? Сигурно си има и някакъв отговор. Пък те, „циреите“, може да са наоколо и да разнасят зловонията си с пренебрежителните си коментари. Бъдете щастливи !

  1. Защо се спря темата няколко дни след задържането на опасната група? Защото трябваше да се вдига пушилка с нещо, което всички знаеха, че не е истинско. Скоро идва видьов ден за всички дансаджии, бопаджиии и услужливи журналисти!

 3. Хахааа, простият народ кьлве ли кълве простотиите на прокуратурата и на властта?Нали трябва да се отвлича вниманието, пък и тежка зима се задава. Споко, това ще го запомня и всеки ден ще ви спамя какво става с присъдите.

  1. Присъдите? В момента се чудят какво обвинение да скалъпят като хващат свидетели от рода на една жена казала н един човек, че един мъж… Такива, които Бойко Борисов казва, че скалъпват срещу него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button