Любопитно

Отличиха директора на свиленградския музей за празника на ВВС

Директорът на Историческия музей в Свиленград Елена Митева получи награда от командването на Военновъздушните сили на България.

Отличието й се дава „за значителен организационен и личен принос при възстановяването и поддържането на местата в района, свързани с българската авиационна бойна слава, и на паметника на летеца-легенда Христо Топракчиев в Свиленград“.

Церемонията с участието на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков се състоя в Националния военноисторически музей в столицата в навечерието на 16 октомври – празник на авиацията и ВВС.

Датата 16 октомври се отбелязва с разпореждане на Министерския съвет от 1963 г. На този ден през 1912 г., по време на Балканската война пилотът Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение и наблюдателят Продан Таракчиев излитат край Свиленград със самолет „Албатрос“ и се насочват към обсадената Одринска крепост. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина: освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button