Единственият съдебен лекар в Хасково: Стари инструменти и липса на кадри спъва работата

Хасково

Съдебни лекари от няколко области в страната излизат на протест заради неполучени от МВР хонорари за извънреден труд като вещи лица. Медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои.

В Хасковска област от много години има само един съдебен лекар. Това е д-р Христо Еленски, който работи тук вече 2 десетилетия. Този път той не е сред протестиращите, защото в Хасково проблем с МВР няма. Но това съвсем не означава, че проблеми липсват.

В Хасково е едно от най-натоварените отделения по съдебна медицина в страната. Средно годишно се правят по 250 аутопсии. Отделно от това се правят огледи на местопроизшествия по искане на МВР, а съдебният лекар трябва да е на денонощно разположение. Д-р Еленски посочва, че за последните 20 г. няма случай да е отказал да се яви на повикване или да извърши спешен преглед при грабеж или сексуално насилие.

В същото време по Наредбата, по която се работи, от МВР трябва да извършат съответното плащане до 2 месеца. Имало случаи на забавяне, но в крайна сметка парите винаги се получавали. Д-р Еленски подхожда с разбиране, защото МВР не може да предвиди какви и колко престъпления ще бъдат извършени, за да заложи парите в бюджета. По тази причина той се актуализира обикновено в края на годината. Съдебният лекар даде пример с последното убийство в Русе, за разкриването на което бяха назначени скъпи ДНК експертизи. Той посочва, че сега масово се назначават ДНК експертизи, защото са най-автентичното доказателство за самоличността. „Евтино правосъдие няма. Така че има забавяне, но няма отказ от плащане от страна на МВР“, подчерта д-р Еленски и определи протеста на някои свои колеги като безпочвен, защото за да се иска, по неговите думи, първо трябва да се даде.

Д-р Еленски обаче коментира, че в страната от години съдебни лекари отказват да посещават огледи като изтъкват всевъзможни причини. В същото врем той посочи, че на съдебната медицина проблемът й е в структурата, разпределението и кадрите. В Плевен 6 съдебни лекари по щат са извършили до юли 70 – 80 аутопсии, докато за същия период в Хасково са направени 180 аутопсии. Отделно масово съдебните лекари не правили лично аутопсиите, а допускали до това санитарите, което според него е сериозен дефект. В същото време прекомерно се разчитало на специализиращи лекари, които може би дори изготвяли заключения и експертизи, което според него трябва да се провери от прокуратурата и МВР. В същото време специализанти претендирали за възнаграждения, което по думите му нито е законно, нито е морално.

Съдебните лекари трябва да са за пример как се спазват законите, казва специалистът. Д-р Еленски посочи, че има области без съдебни лекари, непрофесионално се изготвят експертизи и няма вътрешен одит в съдебната медицина, няма и единен стандарт. Със съдебната медицина се събират доказателства, а никой не дава гаранция, че това е контролирано.

За да се промени това се изискват законови и структурни промени. Има модели в близки държави, които могат да се приложат у нас, смята д-р Еленски.

Хасковският съдебен лекар казва, че не трябва да се протестира за забавените възнаграждения, а за това, че се работи със стари инструменти и микроскопи, в стара материална база, без осигурени автомобили. Д-р Еленски дава за пример факта, че вече 20 години се движи с личната си кола. Нямало и нищо ново издадено като литература за съдебната медицина.

Същите били и проблемите с автоекспертизите – не стигат автоекспертите, а се появяват по неговите думи „шмекери“, които променят фактическата обстановка, обслужвайки основно застрахователни интереси. Според него нищо не пречи МВР при толкова служители да си поеме автоекспертизите и те да не се оставят на свободния пазар.

Още новини

loading...

10 коментара

  • Тъй, тъй – то сития на гладния не вярва. Ама не пуска други да станат съдебни тука. Ми работи ти без пари бре!

  • Моите уважения към Д-р Еленски. Какво ли не е видял този човек. Не всеки може да работи тази работа. Дано се подобрят условията в съдебната медицина. Желая му здраве.

  • Браво докторе, велик си, без тебе ще спуснат кепенците и следствие и полиция! Да си жив и здрав, винаги помагаш на всички!

  • За да си съдебен л- р, трябва малко да си темерут, да не ти пука.А, представете ли си ако Еленски превърти и тръгне да прави “ бели “ полицията не може го залови с години. Жив и здрав докторе.

  • Корумпиран дебел боклук. Този гнусен дебелак е опорочил толкова дела за пари, че толкова косми нямате на главата си.

  • Не са ли прави хората докторе че си много корумпиран эатова че си сам си вееш байрака както си искаш по възможност не ни занимавайте с това подобие

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.