Регион

Над 1500 златни и сребърни предмета изкопаха в двора на един от задържаните за уникалното съкровище

Над 1500 златни и сребърни предмета са изкопани за три дни в двора на къща в Симеоновград на един от задържаните с уникалното съкровище в началото на месеца, съобщават от МВР.

Претърсването е проведено съвместно от агенти на ГДБОП, разследващи полицаи, следовател и жандармерия, в присъствието на археолози от НАИМ. В двора в многобройни тайници на дълбочина от 60-80 см са открити съдове със златните и сребърните предмети.

Те са били много добре консервирани и укрити по начин така, че да бъде затруднено търсенето с металдетектор. Според първоначалния анализ и оценка на археолозите, предметите представляват културно-исторически ценности. Предстоят експертизи, по които в момента в НАИМ работят над 40 специалисти. Вероятно е операцията да се окаже най-голямата от този род, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Haskovo.info припомня, че в началото на месеца с уникално златно съкровище бяха задържани четирима, сред които и служителят на хасковската териториална служба на ДАНС Недко Добчев. Според прокуратурата той е координирал срещите с евентуалните купувачи на ценностите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button