Хасково

Още три защитени зони по „Натура 2000“ в Хасковско

ЛешоядТри нови защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ са обявени в област Хасково, съобщиха за Haskovo.info от регионалната екоинспекция. Това са „Радинчево“, „Мост Арда“ и „Маджарово“. С обявяването им приключва процедурата за общо 6 зони в областта. Останалите 3 са „Бяла река“, „Крумовица“ и „Студен кладенец“.

Трите нови защитени зони са с предмет на опазване дивите птици и техните местообитания. Една от целите на изграждащата се екологична мрежа от защитени зони е и да бъдат възстановявани местообитанията на видовете или там където е необходимо подобрявано природозащитното им състояние, припомниха от РИОСВ.

Със заповедите за обявяване на тези три зони се забранява премахването на характеристики на ландшафта, като синори, единични или групи от дървета при ползването на земеделските гори като такива. Не се разрешава залесяването на ливадите, пасищата и мерите, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения.

В границите на защитена зона „Маджарово“ попадат местата за гнездене на едната от двете колонии белоглави лешояди в Източните Родопи. По тази причина е забранено и скалното катерене, делта и парапланеризма в периода на размножаване на птиците от март до края на юли.

Най-голяма от трите нови защитени зони е „Мост Арда„. Тя обхваща землища от населени места на общините Маджарово, Стамболово, Ивайловград и Крумовград. Площта й надхвърля 150 хил. декара. В границите на „Радинчево“, с площ от 57 857 декара, са включени землища от населени места в общините Харманли и Любимец.

Най-малката зона е „Маджарово“ с площ от 35 501 декара. Там се срещат много интересни видове птици, защитени по закона за биологичното разнообразие, както и с европейско или световно природозащитно значение. Освен трите вида лешояди, срещащи се у нас – белоглав, египетски и черен, в зоната могат да бъдат наблюдавани и видове като морския орел, ястребов орел, както и земеродното рибарче.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ники
Ники
10.12.2008 17:53 17:53

Само не разбирам, как парапланеризма пречи на птиците? Какво означава това, нима те и сами си пречат , летейки над събратята си:)

Back to top button