Хасково

Приемат вътрешни правила за проверка на декларации и установяване на конфликт на интереси в общинския съвет

Приемане на Вътрешни правила за организацията и реда за проверка на декларации и за установяване на конфликт на интереси в общинския съвет предлага с извънредна докладна за сесията в петък председателят на местния парламент Таня Захариева.

На 5 октомври е влязла в сила Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване на конфликт на интереси. Всеки общински съвет в срок до 5 ноември трябва да приеме такива Вътрешни правила, се казва в докладната.

С правилата се урежда организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване на конфликт на интереси на кметове на кметства в общината, представители на общината в органите на управление или контрол на търговски дружества с общинско участие в капитала, управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински предприятия.

Общинският съвет през 2015 г. вече избра постоянна комисия по предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. В правилата например е записано, че когато лице има частен интерес, то е длъжно да си направи самоотвод от изпълнението на конкретното правомощие или задължение по служба. Комисията е длъжна да направи отвод на лице, ако разполагат с данни за негов частен интерес във връзка с изпълнение на конкретно правомощие или задължение по служба. Самоотводите и отводите се правят незабавно след възникването им или след узнаването на данни за наличие на частен интерес и се мотивират.

Производство за установяване на конфликт на интереси се образува служебно по решение на общинския съвет и на комисията по отношение на кметове на кметства, съответно по предложение на постоянната комисия и председателя или член на комисията, ако при осъществяване на служебните си задължения са установили конкретни данни, пораждащи съмнения за конфликт на интереси.

Производство по установяван на конфликт на интереси се образува в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 г. от извършването на нарушението. Производството протича в срок до 2 месеца от образуването му. При случаи на фактическа и правна сложност срокът може да се продължи еднократно с 30 дни. Лицето, срещу което е образувано производството има право на защита, като решението на комиисията може да се обжалва пред съда, се казва още във Вътрешните правила.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button