Любопитно

Издадоха осми том на сборник „Тракия“, посветен на 105 г. от Балканските войни

Излезе от печат том 8 на сборник „Тракия“, издание на Тракийския научен институт, филиал Хасково.

Хасковският филиал е създаден през 2001 г., припомня Haskovo. info. Неговата цел е да изследва и популяризира борбите за националното освобождение, материалната и духовната култура на Тракия и на тракийските българи, да възражда българския дух.

„Одринската епопея и разорението на тракийските българи ще живеят вечно в националната памет само ако ги помним, тачим и се вдъхновяваме от тях“, пише в сборника проф. д и н Светослав Елдъров. „Потомците знаят и не забравят“ – така е озаглавила своя пътепис по стъпките на беломорските българи през драматичната 1913 г. покойната д-р Мария Бакърджиева, автор на множество публикации, посветени на Тракия. Калина Черванюк, старши експерт в Държавен архив-Хасково е публикувала статия за българитe от Западна Тракия, интернирани от гръцките власти по беломорските острови и Тесалия в периода 1923-1925 г. Д-р Красимира Узунова от Регионалния исторически музей в Хасково припомня опитите за управление на Западна Тракия през първата половина на 20 в.

В сборника са публикувани материали на отец Петър Гарена от Кърджали, на специалисти от музеи и архиви в съседни региони. Вълнуващи са документалните разкази и спомените за събития в Беломорска Тракия, съхранени от потомци на бежанци, които са намерили подслон и надежда в хасковския край.

Новоизлезлият сборник е посветен на 105 г. от Балканските войни. Издаден е с финансовата подкрепа на община Хасково, която допринася за изпълнението на мисията да остане жив споменът за българите в Беломорска Тракия, откъдето са голяма част от жителите на региона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button