Хасковският съд отмени глоба за шофьор, застрахован във фалиралата „Олимпик“

Хасково

Димитровградчанинът Александър Ангелов спечели дело по казуса с фалиралия застраховател „Олимпик“. В свое решение хасковският районен съд постановява отмяна на акта му.

Александър е спрян от патрул на 9 септември на ул. „Дунав“ в Хасково. При проверката със служебния таблет полицаите получили съобщение от Гаранционния фонд, че за този автомобил няма валидна действаща „Гражданска отговорност“. Затова и му пишат акт. Стойността на глобата е 400 лева.

Александър, който живее в САЩ, упълномощава адвокат и той обжалва глобата пред съда. В конкретния случай съдът счита, че липсва вина от страна на жалбоподателя. Той е мислел и е бил сигурен, че има „Гражданска отговорност“ за автомобила. Де факто за този автомобил е била направена застраховка от собственика.

Поради фалита на застрахователя „Олимпик“ обаче автомобилът се е водел в националната система като такъв без валидна застраховка „Гражданска отговорност“. След като жалбоподателят няма вина, няма и административно нарушение. Без вина няма и отговорност, пише в мотивите си съдът.

Решението може да бъде обжалвано пред Хасковския административен съд.

Александър разказа пред Haskovo.info, че в деня на проверката от полицията са търсели хора с полици на „Олимпик“ и той в онзи момент не е имал представа каква му е полицата и какво се е случило с „Олимпик“, защото предишния месец е бил в чужбина. „Никога не съм предполагал, че такова нещо е възможно да се случи в страна, в която уж има регулация. Резултатът дава наистина надежда, че институциите функционират правилно“, каза още Александър Ангелов.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.