6800 търговци в Хасковско трябва да подменят касовите си апарати

Хасково

В първата десетдневка на декември на пазара ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

Сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 г., а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото до края на юни идната година са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага. В Хасковска област първи към изискванията трябва да се адаптират 6 800 търговци, регистрирани по ДДС, уточняват от офиса на Агенцията в Хасково.

Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения, и в обекти по курортите беше променено законодателството. Бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП, както и всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение. Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се търговския обект с него. Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция.

Един коментар по “6800 търговци в Хасковско трябва да подменят касовите си апарати

  • Значи, имаме едни пари, които НАП не са събрали, защото…? Защо всъщност? Знае се, къде работят без документи, но вместо проверки, сега ВСИЧКИ ще платим нови апарати.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.