Любопитно

Михаил Делчев и „Перуника“ в съвместен концерт с два оркестъра в Хасково

Женският вокален ансамбъл „Перуника“ от Стокхолм, дирижиран от Михаил Делчев, камерният оркестър с диригент Цанислав Петков и народният оркестър с диригент Димчо Йорданов зарадваха хасковската публика със съвместен концерт в театър „Иван Димов“.

Хасковлията Михаил Делчев, който от 28 г. живее и твори в Дания, разказа пред Haskovo.info, че за един сезон вокалният ансамбъл изнася между 20 и 30 концерта. Българският фолклор е все по-популярен в Скандинавието и вече има листа на чакащи да постъпят в ансамбъла хористки.

Концерт

На вчерашния Ден на народните будители „Перуника“ изнесоха концерт в София с оркестъра на националното радио, а в събота хористките ще пеят в Пловдив – в Малката базилика. Концертът на българските гласове от Скандинавия е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. На 18 ноември пък „Перуника“ ще участва в българската вечер в Стокхолм.

Формацията, която изпълнява наши фолклорни шедьоври, обединява хористки с музикално образование. Създаден от Михаил Делчев през 2014 г., „Перуника“ бързо става популярен в Швеция и участва в проекти със световноизвестни артисти. В репертоара на хора са произведения от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Иван Спасов, Георги Андреев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button